play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Muskov Neuralink ugradio čip u mozak čovjeka

Milijarder Elon Musk kaže da je njegova tvrtka Neuralink prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čovjeka. “Početni rezultati pokazuju obećavajuće živčane impulse i pacijent se dobro oporavlja”, objavio je Musk.

Cilj tvrtke je povezati ljudski mozak s računalima i pomoći u rješavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske tvrtke već su ugradile slične uređaje. BBC News obratio se Neuralinku i američkom medicinskom regulatoru, Upravi za hranu i lijekove (FDA), za komentar.

Muskovoj tvrtki FDA je u svibnju dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica. Time je dano zeleno svjetlo za početak šestogodišnje studije. Pacijentima koji će sudjelovati u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se “omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli”, tvrde iz Neuralinka.

Musk je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy. Trebao bi omogućiti kontrolu nečijeg mobitela ili računala – razmišljanjem. “Prvi korisnici bit će oni koji su izgubili mogućnost korištenja udova. Zamislite da Stephen Hawking može komunicirati brže od brzog daktilografa. To je cilj”, dodaje Musk.

Neuralink, sa sjedištima u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, posljednjih je godina provodio testove na životinjama, tražeći istodobno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima. “Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaj stavimo u čovjeka”, rekao je Musk ranije.

Govoreći pred mnoštvom odabranih uzvanika na prezentaciji u sjedištu Neuralinka 2022. godine, koja je trajala gotovo tri sata, Musk je naglasio brzinu kojom tvrtka razvija svoj uređaj. “Napredak će se isprva, osobito što se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili”, dodao je. “Dakle, u teoriji bi napredak trebao biti eksponencijalan.”

Prve dvije ljudske primjene uređaja Neuralinka na koje ciljaju bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti, rekao je Musk. “Čak i ako netko nikada nije vidio, ako je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid”, rekao je.

Prvo javno predstavljanje Neuralinka uključivalo je majmuna s moždanim čipom koji je igrao računalnu igricu.

Musk, koji također vodi proizvođača električnih vozila Teslu, raketnu tvrtku SpaceX i platformu društvenih medija X, poznat je po ciljevima poput kolonizacije Marsa i spašavanja čovječanstva.

Njegove su ambicije za Neuralink, koji je pokrenuo 2016., jednako velike. Razvija čip sastavljen od tisuća elektroda koji bi omogućio mozgu upravljanje složenim elektroničkim uređajima i na kraju omogućio osobama s paralizom da vrate motoričke funkcije te liječenje bolesti poput Parkinsonove, demencije i Alzheimerove bolesti. Također, govori o osnaženju mozga pomoću umjetne inteligencije.

0%