if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Muškarac (93) postao svjetski šampion: Naučnici u čudu, ruši sve rekorde

Četverostruki je prvak u dvoranskom veslanju, a vježba po četrdeset minuta na dan. Srce, pluća i mišići u izvanrednoj su mu formi, a ima 93 godine.

Irac Richard Morgan nekadašnji je pekar i proizvođač baterija s, kako sam kaže, škripavim koljenom. Nikada se profesionalno nije bavio sportom, a kada je napunio 73, počeo je trenirati. Zbog toga je predmet novog istraživanja o starenju, koje je objavio Journal of Applied Pshycology.

“Počeo sam niotkuda”, priznao je Morgan te nadodao kako je jednog dana iznenada shvatio da mu fizička aktivnost pruža veliko zadovoljstvo.

Najčešće vježba u svojem dvorištu, a unatoč tome što je počeo u kasnijoj životnoj dobi, dosad je izveslao duljinu koja je ekvivalent za deset putovanja oko svijeta.

Sve je počelo tako što je, umirovljen i pomalo usamljen, otišao na jedan trening veslanja s unukom, univerzitetskim veslačem.

“Trener ga je pozvao da se posluži jednom od sprava. Od tog trenutka nikad više nije ni stao“, ispričao je unuk Lorcan Daly.

Kako usporiti starenje, pitanje je kojim se bave brojni znanstvenici diljem svijeta, a Morganov ih je primjer zaintrigirao zato što je vježbanjem počeo u tako kasnoj dobi.

“Moramo promatrati vrlo aktivne starije ljude ako želimo razumjeti starenje”, rekao je Bas Van Hooren, istraživač na Univerzitetu Maastricht u Nizozemskoj, i jedan od autora studije.

Pozvali su Morgana, koji je tada imao 92 godine, u laboratorij na Univerzitetu Limerick u Irskoj, kako bi saznali više o njegovom fizičkom stanju. Izmjerili su mu težinu, visinu, građu tijela te prikupili detalje o njegovoj prehrani. Također, provjerili su mu rad srca i pluća te metabolizam.

0%