if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Bez vize bh. državljani mogu putovati u 118 država

Putovnica BiH prošle se godine nalazila na 49. mjestu, dok je ove godine pala na 50. mjesto The Hanley Passport Indeks liste. Ova lista obuhvaća putovnice 199 država svijeta i rangira ih prema broju destinacija koje se mogu posjetiti bez vize.

Najmoćnije putovnice u 2024. su francuska, njemačka, talijanska, japanska, singapurska i španjolska, koje dijele 1. mjesto jer njihovi vlasnici mogu putovati bez vize u 194 države svijeta. Azijske nacije Japan i Singapur dominirale su na prvom mjestu posljednjih pet godina, ali novih pet najboljih trijumfalan je uspon za Europu.

Finska i Švedska su izjednačene s Južnom Korejom – na 2. mjestu, s lakim pristupom do 193 odredišta, dok su Austrija, Danska, Irska i Nizozemska treće. Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugal i V. Britanija su na 4. mjestu, dok su Grčka, Malta i Švicarska na 5. mjestu. Australija i Novi Zeland popravili su svoj plasman i sada su na 6. mjestu uz Češku i Poljsku. U međuvremenu su SAD i Kanada izjednačeni na 7. mjesto, zajedno s Mađarskom, s bezviznim pristupom 188 odredišta.

I Hrvatska je skočila na listi putovnica za jedno mjesto. Nalazi se na 13. mjestu, koje dijeli s Bugarskom i Rumunjskom. S hrvatskom putovnicom bezvizno se može putovati u čak 179 zemalja.

Kada je riječ o državljanima BiH, oni bez vize mogu putovati u 118 država. Među zemljama u koje državljani BiH mogu putovati bez vize su zemlje Schengena i EU-a: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Nizozemska, Island, Italija, Cipar, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska.

Bezvizni režim omogućava državljanima BiH da u zemljama Schengena provedu najviše 90 dana tijekom 6 mjeseci. Šestomjesečno razdoblje računa se od dana prvog ulaska u zemlje Schengena. Primjerice, ako je prvi ulazak bio 1. veljače, onda osoba može do 31. srpnja provesti 90 dana u zemljama Schengena.

Bezvizni režim isključivo vrijedi za kratkoročna putovanja i ne omogućava trajni boravak ili zaposlenje u bilo kojoj od zemalja Schengena. Ovih 90 dana može se iskoristiti tijekom jednog posjeta ili u sklopu više putovanja, ali je važno voditi računa o broju dana koji su provedeni u zemljama Schengena. Važno je da nakon 90 dana boravka obvezno napustite zonu Schengena sve dok ne prođe razdoblje od 6 mjeseci od prvog ulaska. Kada tih 6 mjeseci prođe, tada počinje sljedeći šestomjesečni ciklus u kojem osoba ponovno može provesti 90 dana u zemljama Schengena.

Uz navedene zemlje, državljani BiH bez vize mogu putovati u Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i S. Makedoniju, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate… Ali na popisu je i značajan broj država za koje većina stanovnika nikada nije ni čula i pitanje je bi li ih našli na karti. Poput države Niue.

Riječ je o otočnoj državi površine oko 260 km², kao dva Sarajeva, u kojoj živi samo 1600 osoba. Jedna od takvih država je i Aruba. To je otok u Karibima, 25 km sjeverno od Venezuele. Ona je jedna od četiri ustavne zemlje Kraljevine Nizozemske. Kao i druga tri dijela Nizozemske, i Aruba ima svoj ustav i vladu. Glavni i najveći grad je Oranjestad koji ima 106.537 stanovnika.

0%