if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Međunarodni je dan sjećanje na žrtve holokausta

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na ovaj dan 1945. godine, oslobođen je koncentracijski logor Auschwitz – Birkenau. Crvena armija oslobodila je tada Auschwitz, u kojem je zatekla oko 7.000 preživjelih logoraša, među njima i 700 djece. Bio je to kraj jednog od najgorih horora u povijesti čovječanstva, koji je trajao punih 1.689 dana, tijekom kojih je industrijski ubijeno više od milijun ljudi, većinom Židova.

Milijune ljudi su nacisti i njihovi sauadnici širom Europe, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela službenu Rezoluciju o obilježavanju toga dana. Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Također, Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust posebno se obilježava u europskim zemljama u kojima je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, uključujući gotovo 31 milijun civila.

Povodom sjećanja na holokaust, oglasila se i Misija OSCE-a u BiH.

“Nezamisliva patnja Židova, Slavena, Roma i Sintija, osoba sa invaliditetom, seksualnih i vjerskih manjina, kao i mnogih drugih tijekom jednog od najmračnijih poglavlja u povijesti čovječanstva služi kao težak ali neophodan podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti. Nažalost, kao što možemo svjedočiti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, propustili smo da iz toga izvučemo pouku. Iako je neizreciva brutalnost Holokausta rezultirala pojmovima kojima se danas koristimo da bismo pokušali da razumijemo zločin genocida, još uvijek ne shvatamo u potpunosti istinske razmjere takvih užasa. Negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca, kao i uznemirujući rast broja incidenata motivisanih mržnjom i slučajeva govora mržnje, lokalno i globalno, često podrivaju naše pozive da se nešto slično ne dogodi „nikada više“ i pozive na bezuvjetno odavanje priznanja i poštovanja za žrtve takvih zločina. Odjeci Holokausta naglašavaju našu individualnu i kolektivnu odgovornost da očuvamo i zaštitimo ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu etničku, rodnu, seksualnu, rasnu ili vjersku pripadnost. Putem obrazovanja, dijaloga i nepokolebljive predanosti pravdi i odgovornosti možemo spriječiti ponavljanje najtežih grešaka počinjenih u povijesti. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini još jednom ističe svoju predanost borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije. Kao pojedinci, zajednice i vlade, moramo osuditi mržnju gdje god i kad god da se ona pojavi, istovremeno surađujući na promoviranju empatije i poštovanja. Zajedno možemo napraviti korak ka budućnosti izgrađenoj na toleranciji i dostojanstvu”, poručuju iz OSCE-a.

0%