if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Je li bolje držati bojler stalno uključen ili ne? Električar savjetuje kako da uštedite novac

Mnoge u ove hladne zimske dane, kad je potrošnja struje u domaćinstvima povećana, mori vječno pitanje: troši li električni bojler više ili manje kad je uključen stalno ili kad se povremeno uključuje i isključuje.

Kako se na internetu mišljenja podijeljena, donosimo stav profesionalnog električara baziran na dugogodišnjem iskustvu.

Što se tiče očuvanja samog uređaja, za bojler je neusporedivo bolje da je stalno uključen na oko 60 stepeni. Naime, bojleru je da se zagrije potrebno sat do dva, a ako ga stalno uključujete i isključujete, on svakodnevno prolazi kroz promjene temperature u rangu od 20 do 70 stepeni. To loše utječe na njega – više se hvata kamenac, troši grijač i širi metal.

Također, ako imate veliki protočnom bojleru koji se koristi i za potrebe kuhinje, bolje ga je rjeđe isključivati. Isto vrijedi i za velike porodice, gdje neko od ukućana često treba toplu vodu.

S druge strane, ako živite u malom kućanstvu, kao samac ili par, a uz to još koristite bojler samo za tuširanje, pametno je razmisliti o opciji svakodnevnog isključivanja i uključivanja bojlera. To će vam ozbiljno smanjiti račun za struju, pogotovo ako ga palite za vrijeme jeftinije tarife.

0%