if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Šta se sve stavlja u česnicu i koja je njena simbolika

Pogača ili česnica je kruh koji se mijesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak 7. januara kada se svi ukućani okupe.

U kruh se, prema tradiciji, stavlja novčić, a za onog ko ga pronađe vjeruje se da će mu donijeti novac i sreću tjekom cijele godine.

Pored novčića, stavlja se i parče badnjaka, a onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje.

U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Ko pronađe novčić i badnjak, treba da ga čuva na posebnom mjestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni kruh.

Česnica podsjeća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila kruh i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica.

Česnica je pogača koja se pravi od brašna vode i masti, bez kvasca. Najčešće je mijesi najstarija ukućanka prvog dana Božića, prije izlaska sunca. Zatim se okreće polivajući se vinom i lomi se na onoliko dijelova koliko ima ukućana.

0%