play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Da li je isplativije ljetovati u Neumu, ili rezervirati egzotične destinacije?

Četvoročlana obitelj koja se odluči da ove godine ljetuje u Neumu samo za sedmodnevni smještaj u apartmanima treba da izdvoji minimalno 900 KM, a za boravak u hotelima, gdje je uz smještaj uključen i doručak, od 3.000 do 4.000 KM.

Na sve to potrebno je dodati i cijene hrane i pića, a u ovisnosti od toga da li će se hraniti u restoranima ili će svratiti u trgovinu po namirnice bit će neophodno da potroše još nekoliko stotina KM, pišu Nezavisne.

Naravno, u trgovinama su cijene niže, dok u restoranima prosječan obrok košta od 20 do 25 KM, no pitanje je koliko će se ljudi, tj. obitelji, odlučiti da kuha na odmoru.

Samim tim, samo za jedan obrok u restoranu u jedinom bh. gradu na moru četvoročlana obitelj bi trebalo da izdvoji oko 100 KM. Ipak, kada uz to uračunate da će neko uzeti kolač ili sladoled, na navedenu cijenu treba dodati još bar 20-30 KM.

Kada je u pitanju smještaj, kako se može vidjeti na Bookingu, u srpnju cijena sedmodnevnog ljetovanja za četvoročlanu obitelj u hotelu sa četiri zvjezdice iznosi od 2.800 do 3.000 KM sa uključenim doručkom, bez uključenih taksa.

Ipak, u samom jeku sezone, odnosno u kolovozu je evidentan rast cijene u hotelima, pa tako one idu i do 4.000 KM.

S druge strane, cijene apartmana za dvoje odraslih i dvoje djece idu u rasponu od 900 do 1.600 KM, a u vilama od 1.000 do 2.300 KM. Također, kao što je to slučaj sa hotelima, u osmom mjesecu su cijene u apartmanima i vilama više za 200-300 KM u odnosu na sedmi mjesec.

Ovo su cijene u restoranima i kafićima, izdvojene su neke od njih… Tako u ugostiteljskim objektima kava košta od tri do četiri KM, kapućino četiri KM, kao i nes kava. S druge strane, gazirani i negazirani sokovi koštaju pet KM, a limunada sedam KM. Inače, cijene pića su nešto više nego što je to slučaj kod nas, pa je tako za malo pivo potrebno izdvojiti pet, odnosno šest KM, dok čaša vina košta 12 KM.

Također, ljeti je nezaobilazan i sladoled, pa tako samo za jednu kuglu ove poslastice treba izdvojiti 3 KM.

Sve u svemu, kada uporedite cijene na vama je da odlučite da li vam je isplativije ljetovati u Neumu, ili su vam draže neke egzotične destinacije.

Cijene u restoranima u Neumu

Riba (porcija 250 g)

krakovi hobotnice na žaru – 35 KM
tuna stek – 35 KM
lignja obična – 25 KM
riblji fileti orade – 35 KM
file lososa – 38 KM

Meso

miješano teleće meso – 32 KM
teleći odrezak – 26 KM
pileći file – 20 KM
teleći ražnjići – 26 KM
kobasice na žaru – 16 KM
ćevapčići – 16 KM

Kolači, palačinke, sladoled

palačinke – sedam KM
banana split – 10 KM
sladoled kugla – tri KM
voćna salata – 10 KM
kolač – šest KM

Piće

kafa espreso – tri KM
kafa sa šlagom – četiri KM
kapućino – četiri KM
čaj – tri KM
nes kafa – četiri KM
sokovi gazirani i negazirani – pet KM
pivo 0,33 l – pet-šest KM
cijeđena narandža – sedam KM
prirodna limunada – pet KM

0%