play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Treći festival “Svatovca” večeras u Novom Travniku

Što su za Hercegovinu “gange”, za Liku “ojkanje” to je “svatovac” za Središnju Bosnu.

Već su održana dva festivala svatovca u našem kraju, a zahvaljujući velikom odazivu pjevačkih skupina i folklornih društava, te podršci pučanstva, treći festival svatovca bit će održan 11.05.2024.god. u sali Doma Kulture u Novom Travniku s početkom u 19 sati.

Na festivalu, pored domaćih izvođača, nastupit će i Folklorna skupina “Slavko Janković” iz Šiškovaca općina Cerin iz Slavonije, koja će prikazati dio svatovskih običaja i napjeva Slavonije, kao dio tradicijske kulture njihovog kraja.

Festival organizira Društvo Hrvatska žena Novi Travnik, dobrovoljna i humanitarna organizacija domoljubne i katoličke orjentacije, okrenuta ka kulturnom, gospodarskom i sveokupnom napretku žene-majke čuvarice života i povijesti.

“Kroz svoj rad došli smo do zaključka da, zbog promjena u društvu (veliki odliv mladih iz naše sredine te potiskivanje starih i uvođenje novih običaja) postoji opasnost za održivost ovog elementa tradicijske ne materijalne kulturne baštine. Stoga ovim aktivnostima kroz festival nastojimo doprinijeti, ne samo očuvanju ove tradicije nego i njegove popularizacije među mladim naraštajima.”, kazali su organizatori.

Prepoznavajući tradicijsko pjevanje u narodu zvano “Svatovac” kao najistaknutije zajedničko obilježlje pučke tradicije napjeva i svatovskih običaja, pretežito seoskog pučanstva Hrvata Središnje Bosne, 2020.g. pokrenuta je manifestacija pod nazivom “Festival svatovca i svatovskih običaja”. Cilj je bio iz smotre folklora izdvojili taj elemenat specifičnog pučkog pjevanja i pokloniti mu posebnu pažnju sa izričitim ciljem njegovog uvrštavanja na listu ne materijalne kulturne baštine BiH. Festival se sastoji u pjevanju svatovca unutar scenskog prikaza pojedinih svatovskih običaja.

0%