play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hrvatska ponovno izabrala HDZ. Andrej Plenković proglasio pobjedu

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. Prema privremenim rezultatima DIP-a, HDZ ima veliku prednost u odnosu na ostale stranke.

Tijekom noći HDZ je dobio još jedan mandat pa sada, nakon 99.3 posto obrađenih mjesta, ima 61 mandat, prenosi Index.

Ostatak rezultata trenutno izgleda ovako: Koalicija Rijeke pravde 42 ; Domovinski pokret 14 ; Most 11 ; Možemo 10 ; IDS 2 ; Nezavisna platforma sjever ; Fokus 1.

Iako HDZ ima najveće šanse za formiranje vlade, to u ovim trenucima nije sasvim izvjesno, te Hrvatsku vrlo vjerojatno očekuje još jedan buran period. Sabor, koji broji 150 delegata, trebao bi zasjedati najkasnije 20 nakon provedenih izbora.

Andrej Plenković, koji bi mogao do trećeg mandata premijera, sinoć je održao pobjednički govor, poručujući da je pobjeda njegove stranke uvjerljiva.

“Od sutra ujutro krećemo u formiranje nove većine kako bismo formirali našu treću vladu. Želim čestitati svim drugim strankama koje su poražene od strane HDZ-a”, dodao je.

Najavio je nastavak provođenja dosadašnjih politika.

“Kampanju smo morali voditi u kontekstu kršenja od strane Milanovića i onih koji ih podupiru. Zabrinjava da oni i dalje govore o vladi nacionalnog spasa koja nas valjda treba spasiti od Šengena, LNG-a i drugih postignuća. Ta velika razlika između nas i drugih stranaka, pogotovo onih koji su i večeras artikulirali svojevrsni govor mržnje prema HDZ-u. Pozivam sve stranke koje su dobile povjerenje, a ne pokazuju takvu isključivost kao ove koje smo porazili, a koji se nisu makli nego za jedan mandat, mislim na SDP koji je uz svu prolivenu žuč osvojio samo jedan mandat više”, rekao je.

0%