play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Otvoren 35. internacionalni sarajevski sajam knjiga

U dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija u srijedu je svečano otvoren 35. internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila na kojem sudjeluje više od 150 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regije i šire, javlja Anadolu.

KJP Centar Skenderija – Sarajevski sajam i Programski savjet sajma knjiga tradicionalno je organizator Internacionalnog sajma knjiga koji se ove godine održava od 17. do 22. travnja pod motom “Riječ”. Programi sudionika sajma se realizira u dvorani “Mirza Delibašić”, Domu mladih, Foajeu, Svečanom salonu i na platou Centra Skenderija, na površini od 10.000 metara kvadratnih. U dvorani “Mirza Delibašić” izdavači iz BiH, regije i Europe nude izvanredan program i sajamske popuste za svoja izdanja.

Predsjednik Programskog savjeta Internatcionalnog sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić rekao je novinarima kako je 35. sajam knjige zapravo praznik riječi, praznik autora, praznik izdavača, praznik kjnižničara, ali prije svega praznik čitatelja.

“Zato me raduje da već u prvim satima sajma imamo više posjetitelja nego izlagača. To je fenomen, jer ovaj sajam je utemeljen i zasnovan na ideji da se ljudi druže sa knjigom, da budu otvoreni prema knjizi“, istaknuo je Spahić.

Naglasio je kako je riječ temeljna vrijednost.

“Riječ među ljudima, riječ zapisana u knjizi, u kamenu, riječ kao neki DNK ili neka druga vrsta koda koju nosimo. Evo to je moja poruka“, rekao je Spahić.

Dodao je kako na sajmu izlaže više od 150 različitih izdavača, te napomenuo kako će u sklopu sajma biti promovirano oko 130 izdanja.

Predsjednik žirija za odabir Sajamskih nagrada i predsjednik PEN centra BiH Asmir Kujović obraćajući se na ceremonoji otvorenja, rekao je kako Internacionalni sarajevski sajam knjiga predstavlja jednu od najvećih i najposjećenijih manifestacija posvećenih pisanoj riječi u Bosni i Hercegovini.

“Ujedno najprestižniji i najraskošniji izlog naše recentne književne i kulturne produkcije uključujući tu dakako i djela iz svih znanstvenih oblasti, kao i publikacije namijenjene obrazovanju djece, učenika i studenata. Organizatori zaista mogu biti ponosni i na brojnost uglednih izdavača iz regije koji sudjeluju na ovogodišnjem sajmu i na raznovrsnost propratnih programa, od promocija knjiga, susreta sa autorima, okruglih stolova i javnih debata do izložbi i kreativnih radionica za djecu i učenike osnovnih škola“, kazao je Kujović.

Svečanosti otvorenja prisustvovala je federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Duraković,

I ove godine će se u okviru sajma tradicionalno obilježiti Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina europske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: predsjednik Asmir Kujović te članovi: Marija-Fekete Sullivan, Lejla Alimanović, Biljana Zarić i Aida Gavrić, dodijelit će tradicionalne nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada sajma i izdavači će dodijeliti svoje tradicionalne nagrade.

Na sajmu je pored dvorane “Mirza Delibašić“ otvoren i Dječiji paviljon u Domu mladih, Amfiteatar i Dancing dvorana u kojima će se organizirati prezentacije i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu za najmlađe uključujući pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

Vizuelni identitet ovogodišnjeg 35. internacionalnog sajma knjiga vezan je za “Riječ” apliciranu na kamen – riječni oblutak star više stotina tisuća ili milijuna godina koji ima za cilj da nas vrati i podsjeti na korijene kada smo živjeli u neolitskom dobu, prvim zajednicama, počecima stvarne komunikacije koja je rezultirala današnjim tehnološkim nivoom razvoja. Autor vizualnog identiteta sajma je Samir Plasto, a spota Vedran Hamzić.

Radno vrijeme za posjetitelje sajma je od 10 do 19 sati, a cijena ulaznica je jedna konvertibilna marka (KM) za pojedinačne ulaske, dok je ulaz za najavljene kolektivne posjete besplatan.

0%