play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svjetski je dan Roma

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. travnja od 1971. godine kada je održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu, a predstavnici Roma iz 25 zemalja osnovali su Romsku uniju.

Prvi kongres rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – rromani ćhiba i službenim prihvaćanjem naziva “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek. 

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Iako su ostvareni brojni pomaci sa ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju sa kršenjem njihovih osnovnih prava te je potrebno nastaviti aktivno djelovanje u tom pravcu na svim nivoima vlasti u BiH i osigurati bolji pristup u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travanj proglasi za Svjetski dan Roma.

0%