play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Danas totalno pomračenje sunca. Bit će vidljivo iz sjeverne Amerike

Milijuni građana Sjedinjenih Američkih Država se nadaju vedrom nebu uoči potpunog pomračenja Sunca koje se očekuje danas.

Meteorolozi predviđaju oblačno vrijeme u sjevernom Meksiku, Teksasu i dijelovima regije Velikih jezera. Nešto povoljniji vremenski uvjeti, samim time bolji uvjeti za posmatranje solarne eklipse, očekuje se u zapadnom Meksiku i dijelovima srednjeg zapada SAD-a, uz vedro proljetno nebo vjerovatno u Novoj Engleskoj i Kanadi.

Potpuno pomračenje Sunca, prvo koje je prešlo kontinent od 2017. godine, prvo će pogoditi kopno na zapadnoj obali Meksika. Pratit će sjeveroistok kroz gusto naseljena područja i nekoliko većih gradova u tri zemlje.

Neka područja duž puta totaliteta – gdje Mjesec potpuno zaklanja Sunce – doživjet će mrak skoro četiri i pol minute.

Prema NASA-i, 31,6 milijuna ljudi živi na putu totaliteta, a očekuje se da će još milijuni putovati da vide nebeski događaj.

Tijekom perioda totaliteta, potrebne su specijalne naočale za posmatranje djelimičnih faza pomračenja. Stručnjaci savjetuju da obične sunčane naočale neće raditi, a gledanje u Sunce, čak i kroz kameru ili pametni telefon, može uzrokovati oštećenje oka za nekoliko sekundi.

Znanstvenici će iskoristiti prednost pomračenja da izvode eksperimente, lansiraju rakete u nebo, posmatraju ponašanje životinja i proučavaju neuhvatljivu koronu Sunca – sjajnu vanjsku atmosferu zvijezde.

Sljedeće pomračenje Sunca u SAD-u i Kanadi bit će vidljivo tek 2044. godine.

0%