play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Tijekom vožnje u rukama mobilni telefon koristi 73 posto vozača

Svaka treća prometna nesreća posljedica je korištenja mobitela u prometu, pri kojem se reakcija vozača uspori za dvije i pol sekunde, istaknuto je povodom Dana bez mobitela u prometu, koji se obilježava danas, u cilju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

Prema podacima koje unazad deset godina sustavno provode američko i britansko Nacionalno vijeće za sigurnost korištenje mobitela tijekom vožnje svake godine dovodi do najmanje 1,6 milijuna nesreća. U bilo kojem trenutku dana otprilike 660 tisuća vozača koristiti svoj smartphone za volanom.

Danas, 2. travnja, u našoj zemlji počinje i kampanja „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“ Današnji je dan simbolično odabran budući da je 3. travnja 1973. godine obavljen prvi poziv mobitelom, što predstavlja prekretnicu kako u svakodnevnom životu tako i u prometu. Kampanja će trajati do 30. travnja 2024. godine, a HT Eronet, BH Telecom i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine će, u sklopu svojih promotivnih aktivnosti, poticati svijest sudionika u prometu o neprihvatljivosti korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje.

Nadležna ministarstva unutarnjih poslova (MUP-ovi) u županijama, kao ključna karika u lancu sigurnosti prometa na cestama, dosljedno će provoditi aktivnosti u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Njihov neosporni doprinos proizlazi iz redovnih aktivnosti usmjerenih na unaprjeđenje sigurnosti u prometu, čime se kontinuirano radi na stvaranju sigurnijeg prometnog okruženja za sve sudionike.

0%