play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
 • play_arrow

  Drukčiji radio

Svaka 10-a osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti ali toga većina nije svjesna

Danas se obilježava Svjetski dan bubrega.

Procjenjuje se da kronična bubrežna bolest (CKD) pogađa više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta koja je rezultirala sa više od 3,1 milijuna smrti u 2019. Trenutačno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti, a ako se nešto hitno ne poduzme, predviđa se da će biti 5. vodeći uzrok izgubljenih života do 2040. godine.

Prema statistikama, svaka 10-a osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti ali toga većina nije svjesna. Bubreg često odumire i propada ali ne boli, pa se ti simptomi najčešće ignoriraju što u konačnici bude kobno i neizlječivo.

Tijekom posljednja tri desetljeća napori u liječenju CKD-a bili su usredotočeni na pripremu i primjenu nadomjesnih terapija bubrega. Međutim, nedavna otkrića u terapiji nude neviđene mogućnosti za sprječavanje ili odgađanje bolesti i ublažavanje komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti i zatajenje bubrega, produžujući u konačnici kvalitetu i kvantitetu života za osobe koje žive s kroničnom bubrežnom bolesti.

Bosna i Hercegovina se uklapa u negativne svjetske statistike po pitanju broja pacijenta sa kroničnom bubrežnom bolešću (KBB), ali i po broju transplantacija, jer transplantacija je i dalje najbolji način za liječenje KBB. Na dijalizi ukupno imamo oko 3000 pacijenta. U FBiH blizu 2000 a ostatak, od oko 1000 pacijenta je n a dijalizi na RS i Brčko distrikt.

Svjetski dan bubrega je posvećen prvenstveno prevenciji ove teške i podmukle bolesti, no naša država vrlo malo radi na tome da ova bolest bude prevenirana na vrijeme.

Svjetski pokret, svjetski dan bubrega, preporučuje 8 zlatnih pravila kako ne bi došli u probleme i u stadij KBB a to su:

 1. Budite fizički aktivni i u formi ‐ tako možete bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesnu masu.
 2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi ‐ rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost oštećenja bubrega šećernom bolešću.
 3. Kontrolirajte krvni tlak ‐ arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok kronične bubrežne bolesti.
 4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu masu ‐ smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!
 5. Održavajte zdravi unos tekućine ‐ 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.
 6. Ne pušite ‐ pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50%.
 7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove ‐ lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.
 8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika – šećernu bolest, visok krvni tlak, prekomjernu tjelesnu masu ili ako je netko u vašoj obitelji liječen zbog kronične bubrežne bolesti.

0%