if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Prvi put smrtna kazna izvršena dušikom. Osuđenik nije odmah umro

Američka savezna država Alabama sinoć je novom i neprovjerenom metodom usmrtila Kennetha Smitha, koji je osuđen na smrt. Time je započela primjena potpuno nove metode pogubljenja, za koju su stručnjaci upozorili da bi mogla izazvati pretjeranu bol.

Smith je jedan od dvojice muškaraca koji su 1989. osuđeni za ubojstvo supruge svećenika u Alabami, koja je pronađena izbodena i pretučena nasmrt. On također spada među rijetke ljude u Americi koji su dva puta prolazili kroz proces pogubljenja. Naime, prilikom pokušaja 2022. Smith je trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom, no egzekutori nisu uspjeli pogoditi venu zbog njegovih silnih posjekotina na ruci.

Ovoga puta je pogubljenje bilo uspješno provedeno. Smith je preminuo u 20:25 po lokalnom vremenu, objavili su dužnosnici, a prenosi CNN. Na konferenciji za novinare održanoj nakon pogubljenja povjerenik Odjela za zatvorske ustanove Alabame John Hamm je kazao kako je stroj s dušikom radio oko 15 minuta. 

Svjedoci događaja su u zajedničkom izvješću naveli kako je Smith prije smrti kazao: “Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve.” 

Dodali su da se činio pri svijesti nekoliko minuta nakon početka pogubljenja, a da se dvije minute tresao i previjao. Zatim je počeo jako duboko disati, sve dok nije preminuo. Svjedoci navode da je pogubljenje trajalo oko 22 minute, a da je Smith ostao pri svijesti nekoliko minuta.

Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje dušikom, upozoravajući da bi moglo izazvati niz katastrofalnih ishoda, od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju, navodi BBC.

Prošlog je tjedna visoki povjerenik UN-a za ljudska prava pozvao na obustavu pogubljenja, rekavši da bi se ovakvo pogubljenje moglo, prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, okvalificirati kao mučenje ili neljudsko i okrutno postupanje. Alabama je ranije tijekom sudskog procesa kazala kako bi Smith trebao izgubiti svijest unutar nekoliko sekundi i umrijeti za nekoliko minuta. 

Alabama zagovara asfiksaciju jednostavnijom alternativom za zatvorske sustave koji se bore kako naći venu osuđenika ili pribaviti supstance za smrtonosnu injekciju. Udruge za ljudska prava, stručnjaci UN-a i Smithovi odvjetnici nastojali su spriječiti izvršenje smrtne kazne tvrdeći da je metoda riskantna, eksperimentalna te da bi mogla uzrokovati bolnu smrt ili završiti nesmrtonosnom ozljedom.

Smithu su u postupku egzekucije na lice stavili nepropusnu maske preko koje je udisao čisti dušik.

Smith je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubojstvo Elizabeth Sennett u ožujku 1988. Ubojstvo je naručio njen suprug svećenik, koji je bio u dugovima. Za to je muškarcima platio 1000 dolara. Napadači su pretukli 45-godišnjakinju alatom za kamin te izboli nožem u prsa i vrat, a njezina smrt je inscenirana tako da izgleda kao provala.

Njezin suprug Charles Sennett je namjeravao prikupiti novac od osiguranja, no počinio je samoubojstvo kada su detektivi počeli otkrivati o čemu se zapravo radi. Smithov “kolega po zločinu” John Forrest Parker pogubljen je 2010. Smith je na suđenju priznao da je bio prisutan kada je žrtva ubijena, ali je rekao da nije sudjelovao u napadu. 

0%