if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Trump ostvario ključnu pobjedu na predizborima u New Hampshireu

Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu, čime je zgrabio predsjedničku nominaciju republikanaca treći put. Svoju suparnicu Nikki Haley pobijedio je u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega.

Associated Press i televizijske mreže proglasili su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na temelju prvih rezultata i izlaznih anketa birača. Iako su dosad glasale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima naglasila je njegovu dominaciju u stranci.

Kako javlja BBC, prebrojano je gotovo 90% glasova, a Trump vodi za oko 12% ispred Nikki Haley. Bivši predsjednik ima 55% glasova, a Nikki Haley je na 43%.

Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je tjedne u kampanji u New Hampshireu, nadajući se pobjedi koja bi mogla pojačati potporu njezinom suprotstavljanju Trumpu, koji se tijekom kampanje malo pojavljivao u javnosti u državi.

Umjereni republikanci i neovisni birači čine veći udio primarnih glasova u New Hampshireu nego u većini drugih država. Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete provedene za velike televizijske mreže, 31 posto birača izjasnio se kao umjeren, u usporedbi s 9 posto koliko ih se takvima izjasnilo na stranačkim izborima u Iowi prošlog tjedna, na kojima je Trump pobijedio s velikom razlikom.

Haley je uz to imala podršku državnog republikanskog guvernera, Chrisa Sununua, koji se energično zalagao za nju. Ništa od toga nije pomoglo.

Iako je prije glasovanja rekla da će nastaviti s kampanjom čak i ako izgubi, republikanski čelnici već su ovaj tjedan počeli spominjati Trumpa kao vjerojatnog kandidata i pozivati Haley da odustane.

0%