if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Njemačka: Počeo najduži štrajk mašinovođa

Mašinovođe u Njemačkoj započele su ovog jutra svoj, do sada i kako su najavili, najduži štrajk što će direktno utjecati na tisuće putnika i mogao bi ugroziti gospodarstvo gubitkom od čak milijardu eura.

U ponedjeljak je njemački sindikat mašinovođa (GDL) pozvao na šestodnevni štrajk. Planirani štrajk trajat će od danas do 18 sati u ponedjeljak.

Inače, ovo je četvrti štrajk željeznica od studenog što predstavlja nezadovoljstvo mašinovođa zbog niskih plata i radnog vremena.

Nakon trodnevne pauze u vidu štrajka ranije ovog mjeseca, ovaj radnički neposluh će biti najduži do sada.

Središnje pitanje zbog kojeg radnici štrajkuju je poziv sindikata da se radno vrijeme radnika u smjenama smanji sa 38 na 35 sati tjedno bez smanjenja plaća, što je zahtjev koji su poslodavci do sada odbijali.

GDL traži povišicu od 555 eura mjesečno za zaposlene plus jednokratnu isplatu do 3.000 eura za suzbijanje inflacije. Njemački željeznički operater Deutsche Bahn (DB) je ranije ovog mjeseca rekao da je dao ponudu koja predstavlja povećanje od 11 posto.

Također je rečeno da radnici u smjenama mogu preći sa 38 na 37-satni radni tjedan od 2026. godine ili dobiti dodatnu plaću ako žele da ostanu na sadašnjem radnom vremenu.

0%