if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Legendarni rukometaš Kljaić pozvao Perkovca da podnese ostavku

Poznati rukometaš i rukometni trener Nenad Kljaić pozvao je aktualnog rukometnog izbornika Gorana Perkovca na ostavku zbog niza grešaka u vođenju momčadi.

Hrvatska je pobjedom protiv Španije pobudila nadu da se hrvatski rukomet vraća starom sjaju, no onda se uskoro pokazali brojni problemi i porez za porazom se nizao u drugoj fazi natjecanja. Isčeznuo je kult reprezentacije koji se godinama stvarao na krilima sjajnih igrača poput Balića, Džombe, Kjaića i dr.

Jedan od njih je i Nenad Kljaić (57), legendarni hrvatski pivot. Osvojio je zlato na Mediteranskim igrama, Olimpijskim igrama u Atlanti, o klupskoj karijeri da ni ne govorimo. Kljun je bio primjer hrvatskog rukometaša. Baraba, fajter i netko tko neće pokleknuti ni pred kime. Takav je trener. Prije nego što je Goran Perkovac izabran za izbornika Hrvatske, Kljaić je također bio jedan od kandidata. Ovakav rezultat reprezentacije posebno ga boli:

– Kako sam? Pa kao i svi. Ovo ruši ugled hrvatskog rukometa u svijetu i ruši se ugled našim trenerima. Ja sam znao da će ovako biti i prije prvenstva. Nisam imao neko mišljenje o Perkovcu kao treneru, kao igrač je nešto drugo, ali kao o treneru nisam. Sada vidim da je situacija još gora.

– Kvalifikacije su bile katastrofalne. Mi smo izgubili glatko od Nizozemaca, jedva smo remizirali s njima doma. Uz mali poguranac sudaca smo dobili Grke tamo i gubili od Belgije deset minuta prije kraja utakmice. Tu sam već vidio da Perkovac ponavlja iste greške iz utakmice u utakmicu.- krenuo je Kljaić pa nastavio:

Hrvatska je na pripremama na Croatia Cupu slavila protiv Slovenije i Crne Gore. Te dvije utakmice probudile su tračak nade za uspjeh, ali…- Te utakmice nisu mjerilo. Tu su se vidjeli nedostaci koje imamo. Rezultat je nebitan u pripremnim utakmicama. Vidiš neke stvari u igri koje su dobre ili nisu – rekao je Kljaić pa rezimirao prvenstvo:

– Ja sam mislio da sam prekritičan nakon pobjede protiv Španjolske. Iako Španjolci više nisu nešto što su bili i golman im nije taknuo loptu. Druga utakmica je pokazala sve naše slabosti. Protiv Rumunja smo pobijedili iako je igra bila katastrofa. Najveći problem je što mi nemamo ideju i nemamo igru na igrača više. Tu se vidi kvaliteta trenera.

Baš je zbog ovih segmenata igre Goran Perkovac bio najveći kritičar bivšeg izbornika Hrvoja Horvata.- Ako si ga prozivao, budi frajer, onda daj sad ostavku. Kada se birao novi izbornik, nasljednik Cvebe, ja sam rekao: “Ako ne odvedem reprezentaciju u polufinale, ja odmah dajem ostavku”. To tvrdim i sada. Imamo igrački kadar. Ne možemo se izvlačiti na mladost. Nisu svi tako mladi igrači. Naša dva najmlađa igrača bili su najbolji, naši golmani. To su alibi priče – rekao je Kljaić i nastavio:

– Perkovac je imao ljetos par skupova, imao je i par tjedana priprema prije prvenstva, kao i svi drugi. Što se događa u europskom rukometu? Jedna Austrija je u borbi za polufinale, a ima puno slabiji igrački kadar od nas. Farski Otoci s 50.000 stanovnika stvaraju probleme svima. Jedino Danska i Francuska iskaču igračkom kvalitetom, ali i njih se može dobiti. Svatko svakoga može dobiti, a tu ključnu ulogu ima izbornik.

Pričalo se nakon poraza od Mađarske o puno toga. Da nismo isprobali 5-1 obranu, da nismo isprobali sve napadačke opcije…

– Ne radi se o taktici. Obrana mora biti puno čvršća. Mora se znati tko kada izlazi van, tko zatvara crtu. To se radi na pripremama. Taktički se možeš mijenjati, ali moraju se znati igrati sve vrste obrane. Kada imaš natjecanje za 20 dana, imaš nešto više od 20 treninga. Ne možeš trošiti vrijeme na fizičku pripremu. Jednostavno nećeš ništa postići, a izgubit ćeš ne znam koliko treninga. Moraš napraviti specifičan rukometni trening gdje ćeš uvježbavati obranu ili napad. Dobit ćeš na anaerobnoj izdržljivosti i imat ćeš više benefita nego da ti kondicijski trener slaže treninge.

– Postoji način kako da razbiješ svaku obranu. Ako si kalibar i poznaješ materiju, onda znaš kako razbiti obranu. Ako to ne znaš, badava ti sve. Neke stvari imaš ili nemaš u sebi. Ja o tome mogu pričati dva dana, to ne stane u jedan intervju.

Perkovac je dočekan s optimizmom i cijela priča oko reprezentacije od njegovog dolaska popraćena je s oduševljenjem dijela javnosti. Tvrdilo se kako će reprezentacija doživjeti preobrazbu i da ćemo napokon igrati uz bok velikim reprezentacijama. Ipak, barem na ovom prvom prvenstvu, ne vidi se velika razlika. Postavlja se pitanje je li došlo do greške struke.

Kljaić je u karijeri u dva navrata bio trener Zagreba i dva puta izbornik Saudijske Arabije. Na Svjetskim prvenstvima s tom reprezentacijom ostvario je najbolji plasman u povijest, a trenirao je i klubove u Katru.

– Ja samo znam da nikada neću biti izbornik. Ne zbog svoje stručnosti, jer puno znam o rukometu. Moji rezultati nikada nisu bili sporni. Neke stvari iz mog privatnog života smetaju neke ljude i to je nekima bitnije nego neke druge stvari. Bitnije im je da je netko dobar, ponizan nego da imaju barabu koja zna o rukometu, ali da im ne paše. Nama treba baraba na klupi. Ako žele osvojiti medalju na idućem prvenstvu, znaju moj broj i neka mi se jave.

Kljaić smatra da imamo kvalitetan igrački kadar.- Mi imamo dobre igrače, imamo širinu za tri postave. Meni je najviše žao tih igrača. Oni su sve dobri dečki, divni dečki, milina ih je trenirati. Ali oni nisu glupi. Ti kao igrač nakon pet ili deset trenera vidiš je li trener prevara ili nije. Ako procijeniš da je trener bez veze, onda badava sve. Igrači te provale odmah i više nisi autoritet. Kada igrači vide da barataš materijom bolje od njih, onda ti skidaju kapu i onda te slijede. Čak i kada pogriješiš, vjerovat će u tebe.

Hrvatska je ponovno podbacila, odnosno ovo više nije ni podbačaj nego naša realnost. Prijeti nam da ponovno ostanemo bez Olimpijskih igara.- Što dalje, nije moj problem. Ja sam otvoreno rekao prije prvenstva da će biti katastrofa. Sprdali su me tada, a evo… Ja sam rekao Perkovcu otvoreno da neće ništa napraviti. Taj period traje dosta dugo. Mali Cveba trenerski i taktički zna više od njega. Perkovac je bio premlak i nije bio fakin – rekao je Kljaić.Hrvatski rukomet čeka težak period, koliko god mislili da je prošao, on nas još čeka. Za godinu dana je Svjetsko prvenstvo na kojem će se naša grupa igrati u Hrvatskoj. To mora biti vrhunac generacija, a trenutno smo daleko od njega.

0%