play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Uskoro izgradnja nove zgrade bolnice u Travniku

Javna ustanova Bolnica Travnik u proteklom periodu pokrenula je brojne projekte na poboljšanju pružanja usluga pacijenata, ali i rada zdravstvenog osoblja. Izgradnja kemodijaliznog centra za SBK privodi se kraju, a vrijednost projekta je blizu 2 milijuna KM.

Više od 2.000 pacijenata u Federaciji BiH pripadaju jednoj od najranjivijih kategorija zbog svakodnevnog obaveznog boravka u bolničkim ustanovama i oslabljenog imunog sistema. U bolnici u Travniku ovu uslugu u svakom trenutku prima 50-ak pacijenata koji će uskoro svoje tretmane primati u modernim prostorijama čime će iseliti iz prizemnih prostorija travničke bolnice.

Direktor JU Bolnica Travnik Adnan Šatrović kaže da je vrijednost projekta, koji se nakon dvije godine privodi kraju, oko 2 milijuna KM.

“To će biti jedan od najmodernijih dijaliznih centara u državi jer sve gradimo iz temelja kako bismo zadovoljili sve kriterije boravka ovih pacijenata u zdravstvenoj ustanovi. Imat ćemo fin objekat kakav ovi pacijenti, koji su reklo bi se najteži i najranjiviji, zaslužuju”, kaže Šatrović.

Ističe da svaki pacijent tijekom svog životnog vijeka na dijalizi provede više od 10 godina po nekoliko sati tjedno te da ambijent u kojem borave mora biti po svim propisima.

Naglasio je da je bolnica u Travniku dugo vremena bila jedino mjesto za dijalizu pacijenata, ali da je otvorenjem centra u Bugojnu sistem znatno rasterećen, ali da i dalje imaju od uvijek oko 50 pacijenata.

Šatrović još govori da je realizaciju ovog projekta, ali i svih drugih projekata pomogao Zakon o konsolidaciji Federalne vlade kao i podrška Vlade SBK, ministarstva i zavoda zdravstvenog osiguranja s kojima imaju dobru komunikaciju.

U narednom periodu plan je širenje domena laparoskopske kirurgije, ali i utopljavanje zgrade vrijednosti 1,8 milijuna KM.

“Trenutno završavam javnu nabavku za utopljavanje zgrade bolnice. To je projekt oko 1,8 milijuna vrijednosti, ali zaista su problem javne nabavke. Svi imamo problem s javnim nabavkama u zdravstvu i neko mora izmijeniti taj domen bar u pogledu zdravstva. Obaraju nam tendere dok građani čekaju”, pojašnjava Šatrović.

Na kraju je kazao da će uskoro imati i radionicu gdje će po prvi put u BiH biti prezentiran robot u zdravstvu u BiH u sklopu invazivne kirurgije te da očekuju da će u nekom narodnom periodu kao i svugdje u svijetu to biti praksa i kod nas u svakodnevnim zahvatima.

Izvor: travnik.ba

0%