if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Deveta godišnjica odlaska velikana Kemala Montena

Sarajevski kantautor Kemal Monteno preminuo je na današnji dan prije devet godina, 21. siječnja 2015. godine u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Bio je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor šansonijer, te jedan od najboljih kantautora u bivšoj Jugoslaviji.

Rođen je 1948. godine u Sarajevu, gdje je započeo svoju vrlo bogatu i uspješnu karijeru u drugoj polovici šezdesetih godina prošlog stoljeća, nastupom na festivalu “Vaš najveći hit sezone” 1967. Od tada je omiljen festivalske publike u Sarajevu, gdje redovito osvaja prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i tekstopisac.

Za „Šlager sezonu“ nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća njegove najljepše pjesme za grad Sarajevo i domovinu, svojevrsne himne „Sarajevo ljubavi moja“ (1976.) i „Zemljo. moja” (1977.), ovdje su izvedene.

Monteno je u više nego bogatoj kantautorskoj glazbenoj karijeri stvorio ne samo vlastiti glazbeni potpis na domaćoj zabavno-glazbenoj sceni, već je svojim pjesmama znao pridonijeti uspjehu svojih kolega pjevača. .

U toj glazbenoj suradnji s poznatim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Indexi, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Dervoz, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi, Monteno se nije osvrnuo na svoje vlastitu korist, već osebujan način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven skromnom i plemenitom čovjeku kakav je bio Monteno.

Kemal Monteno bio je jedan od rijetkih izvođača koji se mogao pohvaliti da je gotovo svaki njegov duet postao hit.

Neki od njegovih najpoznatijih hitova su: Dušo moja, Jedne noći u decembru, Pismo prijatelje i Sarajevo ljubavi moja.

Krajem 2012. u sarajevskoj Zetri proslavio je više od 40 godina karijere, a na koncertu su ga pratili Goran Bregović, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Dino Merlin, Severina, Dražen Žerić Žera, Rade Šerbedžija i Hanka Paldum .

Njegov posljednji studijski album Što je život na tržištu je iz 2013. godine, a pjesme Jesen je, Malo mir, malo rat uz naslovnu pjesmu koja je gotovo odmah postala hit, i dalje su dio radijskog i TV etera.

Kemal Monteno preminuo je 21. siječnja 2015. u Zagrebu nakon borbe s upalom pluća i sepsom koje su nastale kao komplikacije transplantacije bubrega. Pokopan je sedam dana kasnije, 28. siječnja, na sarajevskom gradskom groblju Bare.

0%