play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Tijekom 2023. godine uhićeno 320 novinara

Procjenjuje se da je 320 novinara širom svijeta uhićeno zbog svog rada 2023. godine, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara.

Komitet je u izvještaju uhićenja nazvao uznemirujućim pokušajem gušenja neovinsih glasova.

To je drugi najveći broj zatvorenih novinara od kada je komitet započeo svoj godišnji popis 1992. godine. Pao je sa 367 u 2022. godini, prvenstveno zbog oslobađanja velikog broja novinara u Iranu, bilo uz kauciju ili dok čekaju na izricanje kazne, priopćio je komitet.

“Naše istraživanje pokazuje koliko je autoritarizam ukorijenjen na globalnom nivou, sa vladama koje su ohrabrene da suzbiju kritičko izvještavanje i spriječe javnu odgovornost”, rekla je izvršna direktorka komiteta Jodie Ginsberg.

Više od trećine novinara u zatvoru prema popisu CPJ-a od 1. prosinca 2023. bilo je u Kini, Mjanmaru i Bjelorusiji, navodi se u izvještaju. Izrael je sa Iranom na šestom mjestu po broju uhićenih, što je najviši rang zemlje ikada na godišnjoj listi ovog komiteta.

Svi od 17 novinara koji su uhićeni u Izraelu u vrijeme popisa bili su Palestinci uhićeni na Zapadnoj obali od početka rata između Izraela i Hamasa 7. listopada, navodi se u izvještaju.

U Rusiji se u zatvoru nalazi 12 od ukupno 17 novinara koji su uhićeni u nekoj stranoj državi. U Rusiji su među njima reporter Wall Street Jurnal Ewan Gershkowitz i Alsa Kurmaševová sa Radija Slobodna Europa.

0%