play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Župa Dolac slavi blagdan sv. Ante Pustinjaka

Katolička crkva slavi blagdan svetoga Antuna opata, Antuna Velikog ili Antuna Pustinjaka koji se naziva i ‘otac monaštva’, a ujedno je i začetnik pustinjaštva. U narodu ga se naziva ‘zimski sv. Anto’, i ne smije ga se miješati sa sv. Antunom Padovanskim, kojega slavimo 13. lipnja.

Iz života Sv. Antuna Pustinjaka poznato je da je u mladosti izgubio oba roditelja. Kad mu je bilo 18 godina, prilikom čitanja Evanđelja kod Sv. Mise, odlučio je izvršavati Isusove savjete i želje o savršenom životu. Prvo je razdijelio svoje imanje siromasima, uzeo je štap i pridružio se skupini samotnjaka u pustinji.

Sveti Antun Pustinjak se često prikazuje na slikama sa domaćim životinjama, napose svinjama. Slike su kroz povijest privukle vjernike da se tom svecu uteknu za pomoć i zaštitu svoga blaga, da bi na koncu bio i proglašen zaštitnikom domaćih životinja.

Stoga se katolički vjernici utječu sv. Antunu Pustinjaku za pomoć kod zaštite gospodarstva i domaćih životinja.

Sv. Anto Pustinjak proslavit će se u župi Dolac danas, 17. siječnja 2024. godine. Mise će biti u 8, 9 i svečano središnje sveto misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi u Docu, javlja.

0%