play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Uvjerljiva pobjeda Trumpa u Iowi

Donald Trump nadmašio je u ponedjeljak svoje suparnike i osvojio prvo republikansko predsjedničko natjecanje 2024. održano u Iowi, prema projekcijama Edison Researcha, još jednom potvrđujući svoju dominaciju nad strankom dok traži treću uzastopnu republikansku nominaciju.

Bivši američki predsjednik po projekcijama ima minimalno 20 delegata iz Iowe, a njegovi protukandidati bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley i guverner Floride Ron DeSantis imaju sedam odnosno osam. Još ih nekoliko treba biti raspodijeljeno, pokazuju projekcije. 

Stanovnici Iowe hrabro su se suočili s ekstremno niskim temperaturama kako bi se okupili u više od 1600 škola, društvenih centara i drugih mjesta na prvim državnim zborovima birača, čime je službeno počela utrka za predsjedničke izbore 2024.

Uvjerljiva pobjeda Trumpa u Iowi ojačala bi njegov argument da je on jedini republikanski kandidat sposoban suprotstaviti se demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu, unatoč četiri kaznena slučaja s kojima se suočava, a koji bi ga potencijalno mogli pretvoriti u osuđenika prije izbora 5. studenoga. 

I DeSantis i Haley ciljali su na snažno drugo mjesto koje bi pokazalo da mogu spriječiti Trumpov neumoljivi pohod prema republikanskoj nominaciji. Oni su izrazili uvjerenost da će nadmašiti očekivanja u Iowi, iako niti jedan nije predvidio pobjedu.

Demokrati iz Iowe u ponedjeljak nisu glasali za svoje predsjedničke kandidate jer je stranka promijenila kalendar nominacija.

U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca, no unutarstranački izbori u toj državi važni su simbolično jer nagovješćuju u kojem će se smjeru predsjednički izbori odvijati. Ta je država važna kao prvi službeni pokazatelj koliko neki kandidat ima izgleda na nacionalnoj pozornici.

Utrka republikanaca nakon Iowe seli se od države do države dok se ne utvrdi kandidat koji će se na izborima u studenom vrlo vjerojatno suprotstaviti aktualnom demokratskom predsjedniku Bidenu. 

0%