if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Susjedi u BiH prošle godine kupili robu u vrijednosti 81 milijun KM

Tijekom 2023. u BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja poput Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a istraživanja kažu da se najviše kupovala roba široke potrošnje.

Na carinskim ispostavama prošle godine podnesen je 271.068 zahtjeva za povrat PDV-a. Odobren je povrat 11,7 milijuna KM PDV-a, priopćili su iz Uprave za neizravno oporezivanje.

Strani državljani su od siječnja do prosinca 2023. godine utržili robu vrijednu 81,128 milijuna maraka, dok je godinu prije, dakle u 2022. godini, kupnja kupaca bila teška 73,592 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

– Lani je stiglo 271.068 zahtjeva za povrat PDV-a, dok je godinu prije ta brojka bila 244.281. Baš kao i prije, tijekom 2023. najviše su kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore i najčešće se radilo o robi široke potrošnje – rekli su u UNO-u. Dodali su da je najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a tijekom prošle godine bio na graničnim prijelazima Orašje, Zupci, Brčko, Gradiška, Uvac, Šamac, Šepak i Ivanjica.

Bosanska Posavina godinama je bila prava šoping-meka za brojne Slavonce koji su svakodnevno, posebice vikendom, odlazili u kupnju preko granice – u Orašje, Brčko, Bosanski Brod, Bosansku Gradišku…

Cijene su u BiH bile niže, a dodatna pogodnost prekograničnog šopinga je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17%. Okolnosti su se poprilično promijenile pa je sada, recimo, hrana u većini slučajeva u Hrvatskoj jeftinija, ali još uvijek ima proizvoda zbog kojih se susjedima isplati u kupnju preko granice, ako ne zbog mnogo nižih cijena, onda svakako zbog povrata PDV-a.

– Po hranu se više ne isplati ići u BiH, ali još uvijek ima druge robe zbog koje s vremena na vrijeme odemo preko granice. Prošlog smo ljeta išli u nabavu ručnika i posteljine i nekih stvarčica za apartmane. Cijene takvih proizvoda još su uvijek povoljnije nego kod nas i imamo pravo na povrat PDV-a. Na tekstil nema ni ograničenja poput onog za meso, duhan i slično – kaže nam gospođa iz Trogira. Prema podacima UNO-a BiH, strani državljani su tijekom 2021. ukupno kupili robe u vrijednosti od 51 milijun KM i istu iznijeli izvan carinskog područja BiH te zahtijevali povrat PDV-a u iznosu od 7,5 milijuna KM.

Vrlo zanimljivo je da je u razdoblju prije pandemije najveći broj stranih kupaca dolazio iz susjedne Republike Hrvatske, dok je u 2020. i 2021. najveći broj stranih kupaca bio iz Republike Srbije. Ovo očito dokazuje da je Hrvatska kao članica EU-a za svoje građane imala značajno rigoroznije mjere prelaska državne granice u odnosu na susjednu Srbiju.

0%