play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Travnik: Ukidaju se administrativne barijere za građane – uskoro besplatan CIPS dokument

U nastojanju da unaprijedi administrativne procese i olakša građanima općine Travnik, općinski načelnik Kenan Dautović danas je održao službeni sastanak u svom uredu s direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almirom Badnjevićem i načelnikom Regionalnog centra Sarajevo Draženom Vujicom.

Općina Travnik, kontinuirano se opredjeljujući za inovacije i modernizaciju administrativnih postupaka, nakon uspješne implementacije koncepta “digital tax free” (DTC), koji omogućava besplatnu registraciju biznisa, sada uvodi i elektronsku razmjenu podataka kako bi pružila efikasniju podršku građanima.

Načelnik je naglasio svoju predanost u maksimalnom pojednostavljenju procedura za svoje sugrađane, dok je IDDEEA BiH obećala pružiti potpunu podršku putem elektronske razmjene podataka, što će dodatno poboljšati efikasnost općinske administracije, zaključili su sugovornici.

Dodatno, općinski načelnik najavio je proširenje besplatnih usluga, uključujući direktnu provjeru CIPS dokumenata, čime će se ubrzati i digitalizirati ta vrsta usluge. Istaknuo je i da će elektronski potpis, uvođenjem platforme za elektronski potpis, značajno unaprijediti efikasnost općinske administracije, doprinoseći općoj digitalizaciji. Badnjević je dalje objasnio da će IDDEEA pružiti web servise za elektronski uvid u prebivalište, te najavio mogućnost puštanja u rad platforme za elektronski potpis. Naglasio je da je ova digitalna transformacija ključna za građane Bosne i Hercegovine, pružajući pravnim i fizičkim licima mogućnost korištenja različitih elektronskih servisa uz pomoć elektronskog potpisa.

Na kraju, općinski načelnik Kenan Dautović izrazio je uvjerenje da će ove inicijative u sklopu koncepta digitalizacije doprinijeti efikasnijem radu općinske administracije, ističući da su svi napori državnih vlasti usmjereni ka koristima za sugrađane.

Izvor: travnik.ba

0%