play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Kod Travnika pronađeni ostaci posuđa iz predrimskog perioda

Na Gradini, u okolini Travnika, pronađeni su keramički ostaci iz predrimskog perioda. Pronašao ih je mještanin, sasvim slučajno, u šetnji šumom, da bi potom stručnjaci potvrdili da se radi o vrlo reprezentativnim ulomcima iz metalnog doba.

U razgovoru sa novinarkom Nađom Ridžić, Muslimović je pojasnio kako je došlo do nesvakidašnjeg otkrića. Ono je, možda, uslijedilo slučajno, ali zasigurno je u svemu pomogla i velika doza Muslimovićeve znatiželje.

“Naišao sam ovuda, nešto mi je zapelo za oko, struktura zemljišta. Štapom koji nosim sam pročačako, ispali su fragmenti keramike i što me iznenadilo – malo sam više pročačakao i dalje ispadaju”, naveo je pokazujući zadovoljno na okolni prostor i detalje svoga otkrića.

Muslimović svom otkriću u prvi mah nije pridao veliki značaj, no njega je vrlo brzo potvrdila riječ struke.

Adnan Busuladžić, profesor na odsjeku za arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pojasnio je da pronađeni ulomci determiniraju u razdoblje metalnog doba, ili točnije brončanog i dijelom željeznog doba.

Nalazište turbetske Gradine u selu Turići, zabilježeno je u Arheološkom Leksikonu Bosne i Hercegovine pod brojem 78, no lokalitet je do sada neistražen, tvrdi profesor Busuladžić.

Potvrđuje ovo i Aziz Ćatić, direktor Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa Srednjobosanskog kantona, koji kaže da na ovom lokalitetu nije bilo arheoloških istraživanja. Svi očekuju da će se nakon otkrivanja ulomaka keramike, ovaj lokalitet istražiti.

0%