if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas u Banja Luci obilježavanje dana RS-a

Danas se u Banja Luci i drugim gradovima Republike Srpske obilježava 9. siječanj kao “dan Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Središnja proslava povodom Dana Republike Srpske bit će u Banja Luci, kada će, kako je najavljeno, najzaslužnijim institucijama i pojedincima biti dodijeljena odlikovanja, svečanim defileom, te koncertima, predstavama i drugim sadržajima.

Kao i prethodnih godina, brojne su reakcije međunarodnih organizacija, udruženja žrtava, stranaka i akademske zajednice, koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

“Proslava 9. siječnja kao “dana Republike Srpske” jasan je i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. srpnja 2023. godine”, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Christian Schmidt je upozorio da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja kazneno djelo prema Kaznenom zakonu BiH.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da službeno pokroviteljstvo i podrška Vlade Republike Srpske obilježavanju takozvanog „Dana Republike Srpske“ 9. siječnja nije samo diskriminatorno, nego je Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 26. studenog 2015. godine jasno utvrđeno kao neustavno, jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i same Republike Srpske.

0%