play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Iznad BiH danas će letjeti američki borbeni avioni

Tri američka borbena aviona danas bi trebala preletjeti područje Bosne i Hercegovine, dan uoči proslave neustavnog Dana RS-a, piše Klix.ba.

Ovim činom Sjedinjene Američke Države nastavljaju promoviranje partnerstva između Bosne i Hercegovine i ove države. Preleti aviona nastavak su prošlogodišnjih aktivnosti kada su američki bombarderi također obavili niske prelete iznad Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Za sada iz SAD-a, kao ni iz Američke ambasade u BiH, nisu govorili o detaljima rute aviona ni o točnim razlozima preleta.

Ono što je na neki način jasno jest da Sjedinjene Američke Države na ovaj način žele poslati poruku kako dužnosnicima naše zemlje, tako i cijeloj regiji, s obzirom na to da će se letovi obaviti dan uoči neustavnog Dana RS-a koji se obilježava na prostoru ovog bh. entiteta.”

Da Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati događanja u BiH, nedavno je poručio i američki ambasador Michael Murphy. On je istaknuo da Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati antidejtonsko djelovanje tijela vlasti u entitetu Republika Srpska. Poručio je da su neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Murphy je rekao da će SAD djelovati ako bude pokušaja razbijanja BiH te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum. Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države BiH te da ne postoje izvan države BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

0%