if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Policija upozorava: Ne objavljujte zimovanja na mrežama, lopovi vrebaju

“Iz doma nestale dragocjenosti i niz kućanskih uređaja”; “Provaljeno u obiteljsku kuću dok su bili na zimovanju”; “Nestao novac od ušteđevine”… – neki od naslova u medijskim objavama kojima često svjedočimo u vrijeme godišnjih odmora i odsutnosti vlasnika stambenih objekata upućuju na prisutnu pojavu u kojoj kriminalci, koristeći dostupne tehničko-tehnološke alate, ali i neopreznost u ponašanju vlasnika, koriste pogodan trenutak kako bi izvršili provale u domove, piše Večernji list BiH.

Policija na svim razinama u BiH, ali i u zemljama okruženja, stoga već dulje uoči godišnjih odmora, bilo da je riječ o zimskim ili ljetnim mjesecima, upućuje upozorenja vlasnicima da oprezno koriste društvene mreže tijekom izostanka iz svojih domova, odnosno da objavljuju što je moguće manje informacija iz kojih bi se moglo zaključiti da je određeni objekt u danom trenutku prazan.

Pritom bi im ključno pravilo trebalo biti izbjegavanje bilo kakvih objava o detaljima predstojećih godišnjih odmora koje namjeravaju provesti izvan doma, kao i objave u trenucima dok su odsutni. Naime, pokazalo se kako se kriminalci služe uhodanim metodama praćenja aktivnosti na društvenim mrežama, a poglavito su im na meti one osobe koje svoje statuse i objave stavljaju pod oznaku “javno”.

Ovakvi savjeti i upozorenja logični su s obzirom na količinu informacija i detalja koji se objavljuju u vrijeme godišnjih odmora, kada su društvene mreže pretrpane statusima, fotografijama i videozapisima iz kojih je vrlo lako zaključiti gdje se trenutačno nalazite.

Drugim riječima, takvim aktivnostima kriminalcima zapravo na pladnju isporučujemo sve što im je potrebno kako bi prikupili dovoljan broj informacija prije nego što se odluče za pothvat u kojemu će nečiji dom isprazniti od dragocjenosti, a vlasnicima zadati financijsku glavobolju od koje se dugo neće oporaviti.

Svjesna kako dio ljudi i dalje neoprezno koristi društvene mreže, a što se može pokazati iznimno štetnim za privatnu imovinu, policija i ove godine ponavlja upozorenja o važnosti odgovornog i promišljenog rukovanja novim komunikacijskim kanalima. Naravno, na kraju dana, ključno rješenje za izbjegavanje ove vrste problema su dobri odnosi sa susjedima.

0%