play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Protekla godina najtoplija od kad se vrše mjerenja u BiH

Protekla 2023. godina bila je najtoplija ikada izmjerena kako na globalnom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na globalnom nivou bilo je pet najtoplijih mjeseci zaredom – lipanj, srpanj, kolovoz, rujan i listopad, koji su bili najtopliji ikada izmjereni.

“Na našem prostoru ovu godinu su obilježile poplave u siječnju i svibnju, velika količina padalina u jednom danu, nestabilno vrijeme i superćelijske oluje, česti olujni vjetrovi i brojni temperaturni rekordi, a u pojedinim dijelovima zemlje je čak zabilježena suša”, navedno je u priopćenju.

I u Banja Luci je prošla godina bila najtoplija od kada se vrše mjerenja, iako ljeto u ovom gradu nije bilo ni blizu najtoplijeg, najtoplijoj godini doprinijeli su veoma topli zimski i jesenji mjeseci.

Siječanj je bio znatno topliji od prosjeka, rujan drugi najtopliji rujan od kada se vrše mjerenja, a listopad i prosinac najtopliji od kad se vrše mjerenja.

Prošla godina je u odnosu na prosjek 1991-2020. godina bila toplija za 1,7 stunjeva Celzijusa, a od prosjeka 1961-1990 koji se koristi kao referentni period za praćenje klimatskih promjena za više od tri stpnja Celzija.

Svaki 30-godišnji period je sve topliji, a svih 10 najtoplijih godina do sada su one poslije 2000. godine. 

0%