play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

UEFA: Bh. klubovima 1,4 milijuna eura

Europska nogometna federacija (UEFA) od siječnja naredne godine počet će s isplatom novca iz fonda solidarnosti svim svojim članicama, a kao podršku razvoja mladih.

UEFA će četiri posto ukupnih bruto prihoda od Lige prvaka, Europske lige i Konferencijske lige iz sezone 2022/23, odnosno 134,5 milijuna eura raspodijeliti klubovima koji u toj sezoni nisu sudjelovali u grupnoj fazi UEFA-inih klupskih natjecanja.

Nogometnim asocijacijama koje nisu imale predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka pripast će 74.060.000 eura, a na konto Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine bit će isplaćeno 1.445.000 eura.

Prema cirkularnom pismu od 19. prosinca ove godine, koje je Faktor imao na uvid, nacionalni Savezi odgovorni su za raspodjelu novca u svojoj zemlji, kao i za kriterije raspodjele.

U suštini, preporuke UEFA-e su da novac koji se daje nacionalnom savezu treba ravnomjerno rasporediti između svih klubova prve lige koji nisu igrali grupnu fazu nekog UEFA natjecanja u sezoni 2022/23. BiH, podsjetimo, u prethodnoj natjecateljskoj godini nije imala predstavnike u grupnoj fazi Lige prvaka, Europske lige, niti Konferencijske lige. To bi značilo da bi svih 12 premijerligaških klubova dobilo po 120.000 eura.

Ako nacionalni savez želi primijeniti drukčiji sistem distribucije, kao što mnogi rade, trebao bi administraciji UEFA-e dostaviti zahtjev s obrazloženjem, a UEFA-in odbor za klupska natjecanja odgovoran je za odobravanje takvih zahtjeva.

Iz UEFA-e napominju da će se zahtjevi smatrati dopuštenima ako Savez predloži proširenje liste na klubove nižih liga i ako je raspodjela povezana s utvrđenim i javno dostupnim kriterijima koji se odnose na kvalitet omladinskih selekcija.

Također, krovna kuća europskog nogometa istaknula je i da novac treba koristiti samo za razvojne aktivnosti klubova vezane za mlade igrače i programe povezane s lokalnim zajednicama. Svi klubovi koji dobiju sredstva moraju, kao minimum, imati odobren program razvoja omladinskih selekcija u skladu s važećim nacionalnim propisima o licenciranju klubova. Svaki nacionalni savez dužan je da odmah novac proslijedi klubovima, bez zadržavanja ili izdvajanja tog novca u druge svrhe.

Ukupno 42.500 milijuna eura raspodijelit će Engleska, Španjolska, Italija, Njemačka i Francuska (svi po 8,5 milijuna eura). Ostali nacionalni Savezi koji su imali predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka dobit će ukupno 60.629.000 eura. Tako će hrvatski klubovi na račun Dinama, koji je igrao grupnu fazu elitnog natjecanja prošle sezone, raspodijeliti “kolač” vrijedan 5.096.000 eura.

0%