if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Pomjera se granica za ostvarivanje starosne mirovine u RS-u

Fond za mirovinsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske priopćio je da će pravo na starosnu mirovinu u narednoj godini imati žene i muškarci sa navršenih 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Pravo na starosnu mirovinu u 2024. godini imat će i osiguranik (muškarac i žena) sa navršenih 59 godina i osam mjeseci života i 40 godina mirovinskog staža, pri čemu se granica u pogledu godina života povećava za četiri mjeseca.

Iz Fonda podsjećaju da je tijekom 2023. godine ovaj uvjet 59 godina i četiri mjeseca života za osiguranike oba spola.

“Izuzetno, žena osiguranik ima pravo na starosnu mirovinu kada navrši 57 godina i osam mjeseci života i 35 godina staža osiguranja, pri čemu se, također, granica u pogledu života povećava za četiri mjeseca. Uvjet koji u ovom slučaju važi do kraja 2023. godine je 57 godina i četiri mjeseca života isključivo za žene”, navodi se u priopćenju Fonda PIO.

U priopćenju se dodaje da postepeno povećanje starosne granice, za četiri mjeseca, na nivou jedne godine u postupku ostvarivanje prava na starosnu mirovinu prestaje 2025. godine kada će pravo na starosnu mirovinu osiguranik ostvariti sa navršenih 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, a žene sa 58 godina života i 35 godina staža osiguranja.

0%