if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlada FBiH: Odobrena isplata potpore zaposlenima u iznosu do 2.500 KM

Vlasti u Federaciji BiH odobrile su poslodavcima isplatu potpore zaposlenima do 2500 KM u sljedećih šest mjeseci, iznos koji neće biti oporezovan, kako bi im pomogli zbog rasta cijena i inflacije.

Na poticaj ministra financija Federacije BiH Tonija Kraljevića, vlada Federacije BiH je donijela uredbu o potpori radnicima dok ne donese novi set fiskalnih zakona čiji je cilj značajno povećati plaće.

“Ovom uredbom koja je privremenog karaktera nastojimo smanjiti pritisak i utjecati na popravljanje životnog standarda zaposlenih”, rekao je ministar Kraljević.

Pojasnio je da se radi o ukupnom iznosu od 2.500 konvertibilnih maraka (oko 1.250 eura), koje poslodavci mogu jednokratno ili u više rata isplatiti radnicima bez da plaćaju porez na dohodak i doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Po njegovim riječima, potporu bi mogli isplaćivati poslodavci do sredine sljedeće godine, do kada se očekuje donošenje novog seta fiskalnih zakona.

U uredbi se pojašnjava da se vlada na ovakvu odluku o potpori poslodavaca odlučila zbog rasta svjetskih cijena energenata i hrane čime je došlo do rasta inflacije. 

“Ovom Uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika zbog zaštite radnih mjesta s jedne strane, a izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda”, navodi se u odluci.

Istaknuto je da će se u što skorije vrijeme izmijeniti zakoni o porezu na dohodak i obveznim doprinosima, a ova privremena mjera dati učinak s ciljem zaštite radnih mjesta.

0%