if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Pomoć od Europske unije dobit će preko 150 tisuća domaćinstava

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da je završena provjera prijava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize te da će, prema preliminarnoj listi, pomoć dobiti 152.488 domaćinstava.

Građani će, kako je naveo, već od 06. prosinca moći provjeriti status prijave. Status prijave, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, moći će se provjeriti na web stranici eupomoc.fmrsp.gov.ba, najkasnije do 12. prosinca tekuće godine i to jednostavnim unosom matičnog broja podnositelja prijave ili jednog od članova domaćinstva. Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

Delić je rekao da je najviše domaćinstava koja su ispunila uvjete iz kategorije umirovljenika, gdje je 115.945 prihvaćenih prijava. 

Potom slijedi kategorij domaćinstava koja primaju dječiji doplatak (29.945). U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novćanoj pomoći ukupno je 5.558 uspješnih prijava, dok je u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj ukupno 1.040 prihvaćenih prijava. 

Gledajući po kantonima, najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć je u Tuzlanskom kantonu, ukupno 32.600, zatim u Zeničko-dobojskom 32.038, te Kantonu Sarajevo 29.643 i Srednjobosanskom kantonu 22.808. 

Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem sa relevantnim spiskovima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom. 

Delić je naglasio da je čitav proces rađen automatski, po zadanim kriterijima, čime je minimaliziran bilo kakav spoljni uticaj i prostor za ljudsku grešku. 

0%