if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Usvojene izmjene Zakona o PDV-u

Komisija za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se značajno povećava granica za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM.

Ova odluka donesena je kao odgovor na inflatorna kretanja i rast cijena robe i usluga.

Članovi Komisije su jednoglasno podržali izvještaj o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza za 2022. godinu. Prema izvještaju, Bosna i Hercegovina je ostvarila realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,7 posto u prošloj godini. Također, danas je usvojen izvještaj o financijskoj reviziji izvršenja proračuna institucija BiH za istu godinu.

Komisija je također prihvatila izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2022. godinu. Prema navedenom izvještaju, Kancelarija je primila ukupno 3.613 žalbi i 108 presuda Suda BiH tijekom prošle godine, a te se odnose na riješene žalbe koje su pristigle u prethodne tri godine.

Osim toga, usvojen je i izvještaj o praćenju realizacije preporuka revizije učinka pod nazivom “Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH”.

Komisija za financije i proračun zaključila je radni dan usvajanjem Godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za prošlu godinu.

Ovaj prijedlog izmjena zakona naći će se sutra na dnevnom redu redovne sjednice Doma naroda PS BiH.

0%