play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Huawei u svojim uređajima koristi domaće komponente

Kada je SAD uveo sankcije Huaweiu 2019., svi su očekivali nestanak ovog kineskog brenda koji je pretendirao sa bude najprodavaniji mobitel na svijetu .

Iza optužbi o prisluškivanju krila se ideja kako da se uništi ovaj brend koji je pravio vrhunske uređaje i pretendirao da stupi iPhone s trona. Pet godina kasnije Huawei se vratio jači nego ikad i potukao iPhone u Kini.

Vlastite komponente i domaći proizvodi

Iako se još uvijek nije uspio vratiti na globalno tržište, na domaćem, tj. kineskom, zabilježio je velike uspjehe, posebice nakon lansiranja Huawei Mate 60 serije, i to zahvaljujući velikom napretku SMIC foundryja, koji sada Huawei snabdijeva procesorima umjesto tajvanskog TSMC-a kao prije. Istina, 7-nanometarska tehnologija još uvijek nije na razini TSMC-ove i Samsungove, koji razvijaju 3 i 4 nm procesore, no postignut je značajan napredak koji je šokirao svijet, a ponajprije američku administraciju.

Amerikance je šokirala spoznaja da je 90% komponenti u Huawei Mate 60 uređaju kineske proizvodnje i da je brend u potpunosti neovisan o stranom tržištu komponenti. Huawei je tu napravio lavovski posao i korak dalje je pravljenje vlastitog XMage senzora fotografije.

U međuvremenu su zbog sankcija zapravo najviše izgubile američke kompanije poput Qualcomma, ali i nizozemski ASML, kojemu je prodaja nakon zabrane izvoza sofisticiranih litografskih strojeva u Kinu pala za 46%. U ovom trenutku još ne znamo ništa o posljedicama, no nije teško pretpostaviti da će se gubici morati odnekud pokrpati te da će solidan dio zaposlenika ostati bez posla.

0%