if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sarajevo će biti pokriveno kamerama u borbi protiv kriminala

Svjedoci smo povećanja nasilja i napada diljem BiH. S ciljem povećanja sigurnosti u glavnom gradu BiH će biti postavljanje 150 novih kamera kako bi policija lakše došla do kriminalaca i prometnih prekršitelja.

Sarajevo je već prije četiri godine pokrio sve izlaze i ulaze u grad, a nabavka novih analitičkih kamera iznosit će oko milijun maraka.

“Instaliramo analitičke kamere i planiramo da to bude značajna cifra. Oko 150 analitičkih kamera, na mjestima gdje naši stručnjaci to predvide. To je svakako jedan od glavnih prioriteta u našem radu. Također, usko je povezana sa projektom izgradnje nove zgrade MUP-a KS.“ ističe Admir Katica, ministar unutarnjih poslova KS.

Projekt izgradnje nove zgrade MUP-a KS podrazumijeva stvaranje modernog Operativnog centra, koji bi trebao biti završen u naredne dvije do tri godine, a značit će sveobuhvatan pristup problemu kriminaliteta u području KS, kaže Katica.

Stručnjak za sigurnost Dizdarević ističe da je važno raditi strateški i da su sve kamere povezane u jedan Operativni centar.

“Iako je, naravno, kada govorimo o identifikaciji putem videonadzora, to je u proceduralnom smislu uvijek diskutabilno, ali naravno da suvremena kriminalistika, posebice silogistička kriminalistika, izmišlja metode za utvrđivanje identiteta u tom smislu. kaže Sandi Dizdarević, kriminolog i stručnjak za sigurnost.

“Ti softveri, bolje bi rekli stručnjaci za ovo područje, zasigurno kriminalistima pružaju osnovne informacije o ljudima u pokretu. Vidjet ćemo koliko možemo iskoristiti napredni sustav, u tom smislu bih stvarno prepustio stručnjacima da odgovore na to pitanje, ali moj zahtjev je da to bude moderan sustav.” naglašava ministar unutarnjih poslova KS.

Dok se čeka moderan sustav u glavnom bh. gradu, Banjaluka je pokrivena sa skoro dvostruko više kamera. Pojačavanje videonadzora počelo je misterioznim ubojstvom dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića. Pravosuđe još nije razriješilo ovaj slučaj, a potencijalna uhićenja najavljuju se idućih dana.

0%