play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Održan okrugli stol na temu “Femicid – Ubojstvo žena i novi pomagački resurs – Mreža 4P”

Kantonalni sud Novi Travnik uz suradnju i podršku Centra ženskih prava Zenica, organizirao je danas 25. listopada, okrugli stol na temu “Femicid – Ubojstvo žena i novi pomagački resurs – Mreža 4P”. Okrugli stol je organiziran povodom obilježavanja Europskog dana pravoduđa.

Na žalost, nasilja nad ženama ima posvuda. U Bosni i Hercegovini, prema istraživanju OESC-a iz 2019. godine, procjenjuje se da je 640.000 od oko 1,6 milijuna žena doživjelo nasilje, dakle više od svake treće žene.

Jedna od glavnih tema današnjeg okruglog stola bila je pokušaj promjene zakonodavnih okvira u BiH – da se femicid kao posebno kazneno djelo unese u kazneni zakon.

“Na današnjem okruglom stolu zajedno sa ostalim sudionicima, s predstavnicima pravosudnih tijela, policijama, Centrom za socijalni rad, Centrom za ženska prava i ostalim nevladinim organizacijama pokušat ćemo dati svoj obol da se femicid unese kao posebno kazneno djelo u kazneni zakon. Ubojstvo je ubojstvo. Femicid je ubojstvo žene odnosno ubojstvo na temelju roda. Hoće li to biti dovoljno, hoće li biti prepoznato od strane Federalnog parlamenta to ćemo još vidjeti.”, kazao je Davor Kelava, predsjednik Kantonalnog suda u Novom Travniku.

Jedna od novina u našoj zemlji je Mreža 4P koja bi bila poveznica između pravosudnih institucija i aktivista, tj Centra ženskih prava s ciljem pomaganja žrtvama i potencijalnim žrtvama.

“Mreža 4P je novoformirana mreža pomagačica specijalizirano obučenih na području cijele BiH. To je jedan novi resurs za koji se nadamo da će pomoći ženama ali i institucijama kako bi lakše ostvarili svoja prava i kako bi pomogli pri pristupu svim institucijama u radu s temama zaštite. Pomagačice bi trebale da budu prva ruka ženama koje preživljavaju određeni oblik nasilja kako bi jednostavnije i lakše pristupili institucijama, jer većinom se radi o neukim ženama koje ne znaju procedure, rokove a ni koja su njihova prava, a pomagačica je ta koja bi joj dala osnovne instrukcije i provela je kroz labirint institucija u sistemu zaštite.”, kazala je predsjednica Centra ženskih prava iz Zenice Meliha Sendić.

Namjera je da se mreža širi. Trenutno na cijeloj teritoriji BiH ima preko 60 pomagačica. Naglašeno je da pomagačice daju svoj volonterski pristup, te su one raznih profila od novinarki do pravnica, psihologinja, pedagoginja u školama, aktivistica iz nevladinih organizacija,…

Kantonalni sud u Novom Travniku već drugu godinu otvara svoja vrata kako bi na jedan najjednostavniji način približio građanima što to nudi BiH i koji je to vid pomoći svim građanima u našoj zemlji da na što jednostavniji način pristupe kako pravosudnim tako i ostalim institucijama u lancu sistema zaštite.

0%