play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Jutarnji trening najbolji način kako održati energiju tijekom cijelog dana

Mnogi od nas ne mogu niti zamisliti jutro bez šalice kave te se tek nakon nje osjećaju spremnima za cjelodnevne aktivnosti. Jeste li umjesto kave isprobali pošteno odtrenirati? Studije su pokazale da će vam 10 minuta hoda po stepenicama dati još više energije nego 1 šalica kave. Ovdje ne želimo reći kako biste trebali prestati piti kavu, već biste trebali povezati fizičku aktivnost s unosom kofeina jer vam takva kombinacija može dati još više energije. 

Naime, jutarnji trening je jedan od najboljih načina kako održati energiju tokom cijelog dana. Vaše tijelo i um će zahvaljujući treningu bolje savladavati svakodnevne zadatke. Tijekom vježbanja su, naime, pluća i srce opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima što poboljšava otpornost i snagu organizma. Povišenjem energije zato reducirate umor i rješavate se iscrpljenosti.  

Znanstveno je dokazano kako vježbanje poboljšava raspoloženje i pridonosi u boju protiv depresije i tjeskobe. Iz tijela se poslije treninga otpuštaju endorfini koji smanjuju stres i bol. Riječ “endorfin” je sastavljeno od izraza – endogeni, što znači unutar organizma, i morfin. Endorfini imaju u našem tijelu sličan učinak kao kategorija droga zvana opioidi. U medicini se opioidi koriste jer izazivaju osjećaj euforije i smanjuju bolove.  

Endorfini se otpuštaju bez obzira na vrijeme treninga. Jutarnje vježbanje ipak čini to da na posao stižete sretniji i imate dobro raspoloženje tijekom dana. Ukoliko trenirate navečer, a zatim odlazite na spavanje, učinke endorfina ćete iskoristiti manje nego poslije jutarnjeg trneinga.

Prema rezultatima studije iz 2004. godine, jutarnji trening ima pozitivan učinak na san. Sudionici ispitivanja su naveli da su bolje spavali za vrijeme tih dana kada su vježbali u 7:00. Njihov duboki san trajao je duže te je rjeđe dolazilo do buđenja noću. Osim toga, trebalo im je manje vremena kako bi utonuli u san.

Sa snom je povezan i idući benefit koji je povezan s melatoninom – hormonom spavanja. Njegova uloga je dovesti tijelo u opuštenu fazu kako biste navečer lakše zaspali. Boravak na jutarnjem svjetlu povisuje razinu melatonina tijekom noći. To znači da će jutarnji trening na svježem zraku pridonijeti brzini koja nam je potrebna da navečer utonete u san. Zato probajte zamijeniti traku za trčanje u teretani jutarnjim trčanjem po vašoj ulici. 

Alarm clock and Dumbbells in fitness room at the morning , Concept for Healthy lifestyle

Upravo suprotan efekt na san ima trening u večernjim i noćnim satima. Vaše tijelo je poslije vježbanja u “probuđenom stanju”, ima veću toplinu i um je i dalje stimuliran. Iz ovog razloga se može dogoditi da nećete moći zaspati jer vaš um nije dovoljno umoran. 

Važna prednost jutarnjeg treninga je da pomaže potaknuti vašu cirkulaciju i poboljšava protok krvi u mozak. Već 30 minuta treninga čini da vaš mozak počne raditi kvalitetnije i postane otporan na štetne utjecaje. Zahvaljujući jutarnjem vježbanju poboljšat će vam se pamćenje, sposobnost rješavanja problema i pozornost. 

To je potvrdilo i istraživanje koje je testiralo utjecaj jutarnjeg vježbanja na poboljšavanje kognitivnih sposobnosti. U istraživanju je sudjelovalo 65 muškaraca i žena. Zadaća sudionika bila je ujutro provesti 30 minuta na traci za trčanje i svakih pola sata napraviti pauzu za šetnju od 3 minute. Kombinacija ovih aktivnosti se pokazala najboljim načinom kako poboljšati egzekutivne funkcije kao na primjer:

  • fleksibilnost
  • vremensku orijentaciju
  • razmišljanje
  • planiranje
  • odlučivanje

Uglavnom razdoblje između 25 i 45 godina života je za vježbanje ključno zato što mozak s godinama gubi svoju vitalnost, a poslije 45. godine života se smanjuju njegove kognitivne sposobnosti. Pravilan trening poboljšava aktivnost kemijskih supstanci u mozgu i pomaže prethođenju degeneracije hipokampusa koji se dijeli zbog obrađivanja informacija kod učenja, pamćenja i prostorne navigacije.

0%