play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Švicarsko selo nudi 58.000 eura onome tko se doseli

Švicarsko selo Albinen u kantonu Valais nudi više od 50.000 eura obiteljima koje su se spremne preseliti na 1300 metara nadmorske visine gdje će ih dočekati netaknuta priroda.

Naime, ovo pitoreskno selo smješteno na planinskoj padini posljednjih se godina suočava s problemom depopulacije zbog nedostatka prilika za posao, a budući da u njemu živi samo oko 200 stanovnika, švicarska vlada odlučila je platiti ljudima da se presele. 

Vlada nudi 25.000 eura za odraslu osobu, 50.000 eura za dvočlanu obitelj te 10.000 eura dodatno po djetetu. Međutim, postoji nekoliko uvjeta koje morate ispuniti. 

Naime, svi oni koji žele doći i živjeti ovdje od svog rada moraju biti mlađi od 45 godina. Osim toga, u selu moraju ostati živjeti najmanje 10 godina. 

Dobivenu potporu morate uložiti u kupnju nekretnine u minimalnoj vrijednosti od 200.000 eura te ona mora postati vaš stalni dom, a ne drugo prebivalište. Ako prekršite uvjete, morat ćete vratiti novac državi. 

Osim toga, kako biste se prijavili, morate biti švicarski državljanin ili imati trajnu boravišnu dozvolu (dozvola C). Za one koji dolaze iz države koja je članica Europske unije, dozvola se može dobiti za pet godina. 

0%