play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Bh. građani mogu proizvoditi i prodavati energiju dobijenu iz solarnih panela

Energetska kriza koja je pogodila Europu, posebice zemlje Europske unije pokazala je da alternativni izvori energije poput solarnih panela mogu biti unosan posao. BiH ima sve preduvjete da solarnu energiju i energiju vjetra pretvori u profit, a najnovije izmjene zakona upravo omogućuje olakšane procese dobijanja dozvola za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

U Federaciji BiH napravljen je važan iskorak na planu uređenja energetskog sektora prema pravilima i standardima Europske unije, kao i Europske energetske zajednice, piše Večernji list BiH.

Prodaja na inozemnom tržištu

Usvojena je izmjena energetskih zakona i propisa koji je potvrđen na sjednici Doma naroda i od kojeg najviše profitiraju građani. Naime, sada svaki građanin u BiH može proizvoditi energiju iz solarnih panela, i prodavati višak električne nergije preko udruženja energetske zajednice.

Koristeći potencijal obnovljivih izvora energije, vjetra i sunca, koji BiH ima, stanovništvu, ali i gospodarskim subjektima značajno je olakšana procedura dobivanja dozvola za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i za njezinu prodaju na tržištu. Dosadašnja destimulirajuća i komplicirana pravila to su onemogućavala. Elektroprivredama ovaj zakon s jedne strane ukida monopol nad prodajom električne energije stanovništvu, a s druge otvara mogućnost prodaje na inozemnom tržištu sa smanjenim opterećenjem opskrbe domaćeg tržišta koje bi novim zakonima trebalo napraviti iskorak prema neovisnosti od postojećih velikih sustava.

Neke od odredbi novog seta zakona, posebice one koje se tiču za okoliš prihvatljive proizvodnje i dekarbonizacije, bit će mnogo bolnije za JP Elektroprivreda BiH nego za JP Elektroprivreda HZ HB jer je prvo poduzeće u značajnoj mjeri oslonjeno na proizvodnju energije iz tzv. prljavih izvora, rudnika ugljena. Usvajanje seta energetskih zakona, u čiju su izradu bile aktivno uključene međunarodne organizacije, poput američkog USAID-a i njemačkog GIZ-a, pobjedom smatraju i aktivisti za zaštitu rijeka jer njima je stavljena točka na gradnju malih hidrocentrala koje su doslovno uništile ljepotu mnogih rijeka u Federaciji BiH koje su završile u cijevima i od čije su proizvedene energije profitirali samo pojedinci.

Među usvojenim zakonima najvažniji je Zakon o električnoj energiji. Njime se uređuju elektroenergetska politika i planiranje, elektroenergetske djelatnosti, dozvola za obavljanje i regulacija elektroenergetske djelatnosti, proizvodnja električne energije, izgradnja elektrana, distribucija, opskrba i trgovina električnom energijom, trgovina električnom energijom, skladištenje energije, krajnji kupci, agregacija distribuiranih resursa, elektromobilnost, sigurnost opskrbe, izgradnja, rekonstrukcija, korištenje i održavanje elektroenergetskih objekata, upravni nadzor i regulatorni nadzor, ali i kaznene odredbe, kao i druga pitanja od značaja za uređenje sektora električne energije u Federaciji BiH. Za stanovništvo je ovaj zakon značajan jer im otvara mogućnost da pojedinačno ili udruženi u energetske zajednice proizvode te istodobno prodaju struju koju sami proizvedu putem ugovora o otkupu struje.

0%