if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Poznata sarajevska ćevabdžinica među 150 najlegendarnijih restorana na svijetu

Gastro vodič TasteAtlas predstavio je listu od 150 najlegendarnijih restorana svijeta, a na njoj je svoje mjesto pronašla i sarajevska ćevabdžinica Željo.

“Od malih, obiteljskih restorana do cijenjenih restorana sa Michelinovim zvjezdicama, svi ovi restorani dijele posvećenost kulinarskoj autentičnosti. Ovdje je fokus na pravoj hrani snažnih okusa, često koristeći vrijedne recepte koji se prenose kroz generacije”, navodi Taste Atlas.

Opisujući listu koju su kreirali navode da su istražili sve “od slabo osvijetljenih taverni u Španjolskoj i rustičnih tratorija u Italiji, do živahnih štandova u Aziji i ugodnih francuskih bistroa”. Svaki restoran ima svoju priču, čuvajući svoju kulturu, čuvajući tradiciju i stvarajući trajna sjećanja.

“To su objekti koji su ostali relevantni i visoko cijenjeni u kulinarskom pejzažu koji se stalno mijenja. Naša lista slavi ove trajne ikone gastronomije, restorane koji daju prednost sadržaju, služeći hranu bez besmislica koja je jednostavno ukusna”, navode.

Prvo mjesto na listi zauzeo je restoran osnovan 1905. godine, a radi se o Figlmulleru u Beču. Nakon njega slijede Katz’s Delicatessen iz New Yorka, a potom Warung Mak Beng iz Sanura u Indoneziji.

Na listi se našao i jedan restoran iz Bosne i Hercegovine – sarajevska ćevabdžinica Željo. Poznata ćevabdžinica našla se na 68. mjestu liste.

Kada se radi o drugim restoranima iz regije, na listi se nalazi i kultni ugostiteljski objekat iz Beograda Tri šešira.

0%