play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Održana sjednica Doma naroda PSBiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2021. godinu čiji je podnositelj Ministarstvo financija i trezora BiH, kada su delegati pozvali da se konačno poštuju preporuke koje se daju u okviru ovih izvještaja.

Usvojen je i Godišnji konsolidirani izvještaj o sistemu financijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, kao i Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi “Aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine na osiguranju osnovnih pretpostavki za kibernetičku sigurnost”.

U okviru ove točke dnevnog reda, delegati su upozorili da se ne čini dovoljno u ovom segmentu sigurnosti, podsjećajući da se bile napadnute i institucije BiH, što nije rečeno u toj analizi zbog čega su ocijenili da je izvještaj nepotpun.

Kako je rečeno na sjednici protiv ovih izazova moguće je boriti se adekvatno, ali je za suprotstavljanje takvoj vrsti kriminala potrebno izdvojiti financijska sredstava.

Usvojeno je danas i nekoliko izvještaja o radu državnih institucija među kojima je i Agencija za poštanski promet BiH za 2022. godinu i Državna regulatorna komisija za električnu energiju za 2022. godinu.

Delegati su podržali Odluku o imenovanju članova Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta. U tom odboru je 13 članova, a delegat Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) problematizirao je činjenicu da su u odboru samo tri Bošnjaka.

Prijedlog članova ovog parlamentarnog odbora usuglasio je zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH, a Džaferović je naglasio da nema Bošnjaka ni u rukovodstvu ovog odbora te je predložio da Dženan Đonlagić (DF) iz Kluba Bošnjaka imenuje za predsjedavajućeg ili dopredsjedavajućeg odbora.

Državni delegati upoznati su danas i sa informacijom Ministarstva obrane BiH o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u humanitarnu operaciju nakon potresa u Republici Turskoj, a na kraju sjednica data je i suglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

0%