play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Održana promocija “travničkog” izdanja romana Travnička hronika

U organizaciji travničke podružnice Hrvatskoga kulturnog društva Napredak sinoć je u Travniku održana promocija “travničkog” izdanja romana Travnička hronika, autora Ive Andrića. 

Prezentacija “Travničke hronike” predstavljena je kroz jedinstven scensko-poetski performans u izvedbi glumaca Hrvatskog kazališta Travnik, a glavni lik je bio upravo Travnik.

Uz pratnju sevdalinke u izvedbi članice vokalnog sastava Ad Libitum, kroz dijalošku formu, scenografiju i kostimografiju iz vremena početka 19. stoljeća, u Hrvatskom kazalištu Travnik predstavljeni su pojedini dijelovi čuvenog djela.

Kako je istaknuo predsjednik HKD “Napredak” podružnice Travnik Anto Bilić, opis Travnika u Travničkoj hronici jedan je od najljepših opisa gradova u književnosti. Bilić je kazao da Ivo Andrić nije rado ni često govorio o svojim književnim djelima, no prilikom posjeta Travniku 1962. godine, na upit travničkog novinara Mustafe Gafića, pristao je da kaže nekoliko riječi o romanu i konzulskim vremenima.

“Andrić je kazao da je “Travničku hroniku” započeo, 1925. ili 1926. godine, te da je otprilike 15 godina nosio sa sobom zabilješke, skupljao materijal i dolazio čak i u Travnik i pravio, kao što vojnici prave skicu bojišta, skicu grada, da ne zaboravi gdje je koja ulica”, kazao je Bilić.

Knjigu je uredio Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, koji je istaknuo da se u godini obilježavanja obljetnice 130 godina od rođenja Ive Andrića navršava 40 godina od prvog i jedinog izdanja romana u Travniku. Bibliografska bilješka, koju je napisao Enes Škrgo, donosi uz ostalo i vrlo dragocjen iskaz Ive Andrića o nastanku Travničke hronike, koji je zabilježen u Travniku 1962. godine, te je do sada bio dostupan samo rijetkima.

Prijelom i dizajn naslovnice potpisuje akademski slikar-grafičar Josip Lovrenović, a crtež na naslovnoj stranici djelo je akademskog kipara Dejana Pranjkovića, koji je kazao da je na ovom projektu intenzivno radio četiri mjeseca.

Kako je istaknuo, rezultat je nastanak brojnih skica i crteža, odnosno cijele mape radova sa najrazličitijim motivima Travnika u duhu vremena opisanog u knjizi, te je ovom prilikom predstavljena i izložba slika sa motivima iz knjige koja se sastoji od 20 crteža.

0%