play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Travničani na Sajmu knjige u Leipzigu

Izdavačka kuća Dram radosti iz Travnika nastupit će na Sajmu knjige u Leipzigu/Die Leipziger Buchmesse s tri programska događaja od 27. do 30. travnja.

U sajamskoj Hali 4, 28.travnja predstavit će se izdanja Dram radosti “Bosanski križ” autora Ivana Lovrenovića i Josipa Lovrenovića, te “Ikavische Erdkunde” Ivana Lovrenovića. U predstavljanju sudjeluju: autori knjiga Ivan Lovrenović i Josip Lovrenović, Enes Škrgo, glavni urednik Dram radosti,
te moderator Norbert Mapes-Niediek, pisac i novinar iz Graza.

Bosanski križ – nadgrobna plastika iz osmanskog doba: Stara groblja u središtu današnje Bosne i Hercegovine čuvaju arhaične nadgrobne spomenike u obliku različitih stela u obliku diska, koji su svi temeljno zasnovani na ideji antropomorfnog križa. Nakon osmanskog osvajanja Bosne i propasti srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, počinju se pojavljivati ​​na kršćanskim grobovima na prijelazu u 16. stoljeće. Antropomorfni križ kao novi oblik kršćanske pogrebne plastike javlja se u tom razdoblju i postupno duboko hvata korijene u katoličkoj zajednici na ograničenom geografskom području srednje Bosne.

Ikavische Erdkunde: Ivan Lovrenović putovao je nakon 173 godine prema putopisu poznatog bosanskog franjevca svećenika Ivana Frane Jukića iz 19. stoljeća. Pisao je o kulturnoj baštini u srednjoj Bosni. Autor je zabilježio povijest i današnje stanje starih nadgrobnih spomenika, sakralnih građevina i arheoloških nalazišta, pisao o legendama, mitovima i epskim pjesmama.

Drugi događaj održava se u Gradskoj vijećnici Leipziga (Neues Rathaus – Ratsplenarsaal) 27.travnja

Sudjeluju: pisac Ivan Lovrenović, Snježana Köpruner kao osnivač izdavačke kuće Dram radosti, Enes Škrgo, glavni urednik Dram radosti, Christine Koschmieder, literarna agentica iz Leipziga, te Norbert Mapes-Niediek, pisac i novinar iz Graza.

Raznolikost kulture i povijesti u Bosni i Hercegovini više je puta predstavljala izazov za mir male zemlje u srcu jugoistočne Europe. Što bratimljenje gradova može učiniti za promicanje europskih integracija Bosne i Hercegovine, koja je 2022. konačno postala kandidatkinja za članstvo u EU? A kakvu ulogu ima književnost u jačanju društvene kohezije? 20 godina gradskog partnerstva Leipzig-Travnika motiv je za razgovore o ovim pitanjima.

Treći događaj održava se 29.travnja, u knjižari Jugend- und Altenhilfeverein Paunsdorf.

Sudjeluju: pisac Ivan Lovrenović, Snježana Kopruner kao osnivač izdavačke kuće Dram radosti, Enes Škrgo, glavni urednik Dram radosti, Josip Lovrenović, likovni urednik Dram radosti, Heike Konig iz Verein zur Förderung der Städtepartnerschaft Leipzig-Travnik e.V. Prevoditeljica događaja je Anne-Kathrin Godec

Scensko čitanje, razgovori o nobelovcu Ivi Andriću, najava nove edicije Dram radosti s pripovijetkama Ive Andrića.

Nastup izdavačke kuće Dram radosti na Sajmu knjige u Leipzigu organizira se u suradnji sa Društvom za unapređenje gradskog partnerstva Leipzig-Travnik.

0%