play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Bajram je riznica običaja koju njegujemo i čuvamo od zaborava

Narodi na prostoru BiH imaju bogatu tradiciju i blagdanske običaje, koji nažalost izumiru. Ramazanski bajram je blagdan uz koji se vežu brojni običaji, koji su se očuvali do dana današnjeg.

Ponajprije sam je blagdan protkan susretima i slavljem unutar obitelji i prijatelja. U tradiciji se ovaj blagdan nalazi na posebnom mjestu i samim jutarnjim klanjanjem sabah-namaza odraslih muškaraca, tradicija dobija posebnu notu.

Jedan od običaja koji se sačuvao uz sabah-namaz je i običaj da se u džamiju ode jednim, a vrati drugim putem. Iz tradicijske riznice izdvaja se i zapis u kojem stoji :

Na dan oba Bajrama preporučene su izvjesne stvari, a koje doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika. Lijepo je: prije odlaska na bajram-namaz okupati se; jesti prije Ramazanskog bajram-namaza (neparan broj hurmi, ili nešto drugo ako hurmi nemamo), a na Kurban-bajram jesti tek poslije namaza (i lijepo je da to bude kurbansko meso), učiti tekbire na putu do džamije i u njoj, čestitanje, oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje…

Jedan od običaja koji je bio prepoznatljiv jeste i praksa da se sašije novo odijelo, koje se s nestrpljenjem isčekivalo jer su ljudi živjeli skrominijim životom, često imajući samo jedno ili dva odijela, koja su se nosila za svečanije prigode. Nažalost, ovaj obilaj je danas skoro pa isčeznuo, pod pritiskom modernizma.

Nakon što bi se obavila molitva, članovi obitelji bi se okupljali oko bajramskog ručka, koji je uvijek nosio posebne mirise koji su se mnogima urezali u sjećanja. Ručak bi počinjao uz juhu ili lrobu, nakog čega slijedi varivo poput čumbura, sarme, dolmi ili bosanskog lonca…Potom se servira meso s povrćem, pa pita…Na kraju se služilo slatko, najčešće svima omiljenje baklave, ružice, tufahije i halva….

Djeci je Bajram posebno radostan blagdan, jedan od razloga je i bajram banka ili bajramluk. Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Nekada su bile popularne “šećerke” (vrsta kruške). Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Prvi dan Bajrama provodi se u krugu obitelji, a najčešće su se svi članovi okupljali kod najstarijih članova, iskazujući i na taj način poštovanje. Drugi dan se prakticira odlazak na mezarja, a treći dan za druženje s prijateljima i poznanicima.

Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se zaborave svađe.

0%