play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Sunovrat povjerenja u klasična dječja cjepiva

Stručnjaci za dječje zdravlje zabrinuti su zbog sve manjeg korištenja rutinskih cjepiva za djecu nakon što su novi izračuni pokazali da u posljednjih nekoliko godina deseci milijuna nisu primili cjepiva koja spašavaju živote.

UNICEF je izračunao da oko 67 milijuna djece diljem svijeta između 2019. i 2021. nije primilo rutinske injekcije, koje mogu zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Upravo je ovo međunarodno tijelo UN-a priopćilo je da je ukupna potpora cjepivima i dalje “relativno jaka”, ali nekoliko čimbenika sugerira da bi “prijetnja od oklijevanja s cijepljenjem mogla rasti”.

Ti čimbenici uključuju neizvjesnost u vezi s odgovorom na pandemiju, sve veći pristup pogrešnim informacijama, sve manje povjerenje u stručnost i političku polarizaciju, navodi se u novom izvješću UNICEF-a.

Iz UNICEF-a ističu kako su znanstvenici u jeku pandemije razvili cjepiva koja su spasila brojne živote i to je kroz povijest bilo više puta.

“Ne možemo dopustiti da povjerenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije, inače bi sljedeći val smrti moglo pokositi djecu s ospicama, difterijom ili drugim bolestima koje se mogu spriječiti.”UNICEF poručuje da se hitno treba riješiti problem djece koja su propustila cjepiva kako bi se “spriječilo izbijanje smrtonosnih bolesti”.

0%