play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U velikoj akciji Interpola zaplijenjeno 5,7 milijardi dolara droge i oružja

Interpol je priopćio da je njihova najveća ikad operacija zapljene vatrenog oružja diljem Srednje i Južne Amerike rezultirala oduzimanjem tisuća komada ilegalnog oružja i droge vrijedne 5,7 milijardi dolara nakon dosad neviđene suradnje 15 zemalja.

Međunarodna policijska organizacija je objavila da su vlasti uhitile 14.260 osoba u operaciji “Okidač IX”, koja je trajala između 12. ožujka i 2. travnja.

Operacijom je pronađeno 8.263 komada nedopuštenog oružja i gotovo 306.000 komada streljiva, kao i 203 tone droge i 372 tone sredstava za proizvodnju narkotika.

U akciji su sudjelovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Do operacije je došlo u trenutku kad je Meksiko, uz podršku 16 američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podigao tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD, s ciljem da ih se proglasi odgovornima za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice.

Više od polovine “kriminalnog oružja” koje je oduzeto i pronađeno u središnjoj Americi potječe iz SAD, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF. Ta brojka za Meksiko iznosi 70 posto, a 80 posto za ostale karipske zemlje.

0%