play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Savjesni Mostarci ostatke od ručka spreme u aluminijske folije i ostave kraj kontejnera za gladne

Svjesni smo kako zbog infalcije i svakodnevog rasta cijena, broj gladnih građana koji jedva preživljavaju rapidno raste i u našoj zemlji.

Takva je situacija i u Mostaru gdje u bilo koje doba dana više nije rijetkost vidjeti ljude kako pretražuju kontejnere kako bi preživjeli.

Pučka kuhinja u Mostaru je puna, no ima i onih građana koji, iako su u potrebi, teško se odluče u toj ustanovi potražiti obrok.

“Jedan od razloga je to što su strogi kriteriji za dobivanje statusa korisnika naše kuhinje, a drugi razlog je što su naši ljudi takvog mentaliteta da probaju sve prije nego što dođu u situaciju da traže našu pomoć”, kazao je Direktor Pučke kuhinje u Mostaru Franjo Slišković.

Zbog toga se sve češće može vidjeti kako Mostarci ostatke hrane ne bacaju u kontejner nego ih uredno odlože u posebnim vrećicama pored, kako bi ih oni kojima su potrebni lakše pronašli.

Upravo na jedan takav prizor ekipa portala klix.ba naišla je danas šetajući ulicom Alekse Šantića.

Kako se vidi na fotografiji, neko je uredno složio brojne namirnice i ostavio ih uz kontejner.

Nerijetko se može vidjeti kako savjesni Mostarci ostatke od ručka spreme u aluminijske folije i u vrećice te ih okače na kante za otpad ili kontejnere.

Inače, prema posljednjem izvještaju Ujedinjenih nacija, u Bosni i Hercegovini domaćinstva godišnje bace 273.269 kilograma hrane. Svaki građanin u prosjeku baci 83 kilograma hrane.

0%