play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas se obilježava Svjetski dan baštine

Zemlje širom Planete čiji su narodi i preci tijekom stoljeća ostavili bezvremene materijalne i kulturološke tragove u povijesti, obilježavaju danas Svjetski dan baštine čija je ovogodišnja tema “Promjene baštine”.

Taj dan obilježava se kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite kulturne baštine kao što su povijesne građevine, spomenici i arheološka nalazišta, ali i slavila raznolikost baštine širom Planete.

Ideju o obilježavanju Svjetskog dana baštine predložilo je Međunarodno vijeće za spomenike i mjesta (ICOMOS) 1982. godine, a kasnije ju je odobrila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1983. Datum, 18. travanj odabran je u spomen na dan kada je UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine 1982.

Tema “Promjene baštine”, prema stavu ICOMOS-a, nudi priliku da se odgovori na pitanja u vezi s učenjem o tradicionalnim načinima znanja i sistemima znanja u vezi s klimatskim djelovanjem.

Naglašava korištenje kulturne baštine kao sredstva za promicanje pravedne zaštite ranjivih zajednica pred klimatskim izazovima, usklađujući se s desetljećem djelovanja Ujedinjenih naroda. Ova tema potiče na razmišljanje o tome kako baština može igrati ulogu u rješavanju problema klimatskih promjena i podržavanju održivih radnji za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Do travnja 2023., ukupno 1.157 mjesta svjetske baštine (900 kulturnih, 218 prirodnih i 39 mješovitih dobara) postoji u 167 zemalja. Zemlje s najviše lokacija su Italija (58), Kina (56), Njemačka (51), Francuska (49), Španjolska (49), Indija (40), Meksiko (35), Ujedinjeno Kraljevstvo (33) i Rusija (30).

0%